Autor Tema: Dvogled na čamcu - šta je bitno  (Pročitano 3780 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

 • NF tim
 • *
  • GORO 3
 • Brod tip: Glastron GS249
 • Dužina: 7,6 m
 • Lokacija: Marina GOGA
 • Osp: UMČ
Dvogled na čamcu - šta je bitno
« poslato: 25. Avgust. 2014. / 10:43:54 »
Nijedan nautičar ne bi trebao biti bez jednog 7X50 dvogleda. Evo kako odabrati i kupiti one dobre.

1. Tip Prizme
  Porro prizme smatraju se optički superiornim u odnosu na pravougaone "Roof" prizme. Dvogled sa Porro prizmom može lakše smestiti daljinomer ili kompas. Potražite one izrađene od BAK-4 optičkog stakla.

2. Povećanje
  To je prvi broj opisuje dvogled - "7x" znači da će se objekt pojaviti sedam puta bliže nego golim okom. Budući da su čamci retko stabilni, 7x je optimalno. Povećano uvećanje daje nestabilnu sliku.

3. Objektiv
  Ovo je drugi broj koji opisuje dvogled - "50" znači objektiv je 50 mm.Pravilo je: Veći objektiv, bolja slika pri slabom svetlu; Međutim, veći objektiv, teži dvogled. Objektiv od 50 mm pruža dobru ravnotežu između slike i težine.

4. Izlazna pupila
 Izlazna pupila je funkcija uvećanja i prečnika okulara koji opisuje količinu svetla koje dopire do oka. Dvogled 7X50 ima okular od oko 7,1 mm - što odgovara veličini zenice za ljudsko oko prilagođeno tami. Dakle, dvogled 7X50 neće ograničiti dostupno svetlo.

5. Vodootporan
  Čak i ako su dvogled nikada ne padne u vodu, ova osobina pomaže zadržati vodenu paru napolju, sprečava zamagljenja sočiva. Ne postoji poseban standard za "vodootporne": Vojni vodootporni dvogledi izdržavaju dubinu od 16 stopa (oko 5m) bez oštećenja.

6. Fokusni Mehanizam
  Sa pojedinačnim fokusom, možete podesiti sliku za svako oko. Sa zajedničkim fokusom, centralni točkić je sve što se mora pomerati za podešavanje slike za oba oka istovremeno. Pojedinačni fokus omogućuje bolje vodootporne sposobnosti.

7. Premaz sočiva
  Za nautičke dvoglede, tražiti dvoglede koji su u potpunosti višestruko premazani (FMC).

8. Vidno polje ( xo ili x m na 1000m)
  Vidno polje je vidljivost mereno u stepenima ili koliko metara na 1000 metara daljine. Što je veći broj, širi pogled se vidi kroz dvogled. 1°=17m na udaljenosti od 1000 m.

9. Otrpornost na magljenje
  Potražite dvogled ispunjenim Azotom, gas koji se ne širi prilikom promena u temperaturi. Vazduhom ispunjen dvogled, ostavljen na suncu može razviti dovoljni unutarnji pritisak da probije zaptivač i pusti vlažan vazduh unutra kada se dvogled ohladi.

10. Obloga dvogleda (materijal kućišta)
  Mekša obloga štiti od udaraca i čuva dvogled da ne sklizne sa neke površine.

11. Rastojanje oka
  Rastojanje očiju je maksimalna udaljenost od okulara na kojoj možete videti dvogledom puno vidno polje. Ako nosite naočare za vid ili sunčane naočare, rastojanje od oko 25 mm je najbolje.

12. Zaštite ili ležaji za oči
  Mekani očni štitnici - neki sa spoljašnjim krilima - da blokiraju spoljašnje svetlo kako bi poboljšali sliku. Ukoliko koristite naočare moraju se prevrnuti unazad.

Van mreže sceka

 • NF tim
 • *
  • GORO 3
 • Brod tip: Glastron GS249
 • Dužina: 7,6 m
 • Lokacija: Marina GOGA
 • Osp: UMČ
Odg: Dvogled na čamcu - šta je bitno
« Odgovor #1 poslato: 25. Avgust. 2014. / 10:49:15 »
Još jedan jako dobar tekst o odabiru dvogleda, doduše za posmatranje ptica, ali pravila su ista (izvor: http://www.ptica.org/pocetak/dvogled.htm )


Dvogled je najvažniji deo opreme svakog posmatrača, i omogućava da se ptice vide bolje i sa više detalja a da ih pri tom ne poplašite. Najvažniji kriterijum pri izboru dvogleda je lakoća upotrebe. Dvogled vam mora dobro ‘ležati’ u rukama, točkić za uoštravanje biti lak za dosezanje i okretanje, a gledanje kroz njega ne sme da izaziva zamor očiju.

U mnoštvu modela nije lako odabrati odgovarajući. Da li su veličina i težina od značaja? Koje uvećanje želite? Koliko možete da potrošite? Na kraju se izbor obično svodi na odnos cene i kvaliteta.
 

Uvećanje
 Dvogledi su označeni dvema ciframa, npr. 8x30, 7x21 ili 8x40, neretko praćenim slovima poput B i GA. Prva cifra označava uvećanje, dakle 8x čini da posmatrani objekat deluje osam puta krupnije. Ne zavaravajte se da veće uvećanje znači i bolji dvogled. Kod uvećanja većih od 10x ćete s naporom pokušavati da sprečite podrhtavanje slike i otuda su 7x i 8x bolji izbor, posebno po vetrovitim danima. Takođe, zaboravite dvoglede sa promenljovom žižnom daljinom (zoom), oni ne primaju dovoljno svetlosti za posmatranje ptica.

Druga cifra, u našim primerima x30, x21 ili x40, predstavlja prečnik većih sočiva – objektiva – izražen u milimetrima. Dakle, 8x30 uvećava sliku osam puta i ima objektive prečnika 30 mm. Što su objektivi veći, dvogled prima više svetla a, najčešće, ima i šire vidno polje. To znači da je 8x30 po oblačnom vremenu bolji izbor nego 8x21, i njime se lakše pronalaze i prate ptice u pokretu. No, veći objektivi čine dvogled težim te vam preostaje izbor između više svetlosti na jednoj, i manje težine koju je lakše nositi oko vrata tokom dužih izleta na drugoj strani.

Slovo B nakon prečnika objektiva označava da dvogled iznad manjih sočiva – okulara – ima bilo gumene prstenove koji se mogu presaviti nadole, bilo čvrste prstenove koji se mogu spustiti da omoguće posmatranje sa naočarima bez gubitka širine vidnog polja. GA ili RA znači da je telo dvogleda obloženo gumom, čime je donekle zaštićen od udaraca, zimi topliji na dodir i, uopšte, udobniji za upotrebu.

Vidno polje može biti izraženo u stepenima ili metrima (npr. 6.5° ili 140 m širine vidnog polja na udaljenosti od 1000 m). Ugrubo, 1°=17m na udaljenosti od 1000 m.
 

Uopšteno uzev, što je uvećanje dvogleda slabije:
•slika je svetlija
•može se uoštriti na manjoj udaljenosti
•veća je dubina vidnog polja
•veća je širina vidnog polja
•dvogled je lakši za upotrebu.

Uopšteno uzev, što je uvećanje snažnije:
•slika je tamnija (mračnija)
•dubina vidnog polja je manja (što zahteva češće uoštravanje)
•dvogled će verovatno biti teži
•biće teže umiriti dvogled (podrhtavanje slike) u rukama.
 

Za model šire namene preporučujemo slabija uvećanja, 7x ili 8x. Ako dodatnu težinu ne smatrate opterećenjem, snažnija uvećanja (10x) su bolji izbor za posmatranja iz zaklona ili za prostrane otvorene terene.

Blizu i daleko
 Ptice ćete češće posmatrati na manjim udaljenostima; koja je najmanja udaljenost pri kojoj dvogled može da uoštri sliku? U prodavnici pokušajte da uoštrite sliku posmatrajući neki objekat u blizini, pa procenite da li je to dovoljno blizu. Pri tom obratite pažnju koliko puta morate da okrenete točkić za uoštravanje kada posmatrate objekte na različitim udaljenostima. Pronalaženje i praćenje ptica je lakše ako točkić ne morate mnogo da okrećete.

Da li vam dvogled odgovara
 Ne kupujte dvogled koji niste imali u rukama jer vam zbog svojih dimenzija možda neće odgovarati.

Važno je da možete gledati sa oba oka a da vam se po ivicama vidnog polja ne javljaju tamne senke. Slika koju vidite treba da je jasna i oštra do samih ivica vidnog polja, koje treba da je oivičeno oštro ocrtanim crnim krugom i bez ikakvih neobičnih boja duž rubova posmatranog objekta.

Procenite da li možete bez napora doseći i okretati tičkić za uoštravanje slike, kao i koliko vam udobno ‘leži’ u rukama.  Ne zaboravite da ćete dvogled satima pa i čitav dan nositi oko vrata, pa se odlučite za lakši model.

Ako nosite naočari, birajte modele kod kojih se gumeni prstenovi ispred okulara mogu presaviti nadole.

Kada prvi put pogledate kroz novi dvogled, savijte centralnu šarku toliko da odgovara razmaku vaših očiju. (Neke modele jednostavno ne možete dovoljno presaviti da istovremeno bez napora posmatrate sa oba oka.)
 
Potom podesite dioptriju na desnom okularu. Odaberite objekat koji se oštro izdvaja iz pozadine (npr. saobraćajni znak), zatvorite desno oko ili prekrijte desni objektiv, pa uoštrite sliku pomoću centralnog točkića za uoštravanje. Potom pokrijte levi objektiv i podesite dioptriju na desnom tako što ćete uoštriti sliku ne dirajući točkić za uoštravanje već samo prsten desnog okulara. Kada otvorite oba oka, slika treba da je savršena. Centralni točkić za uoštravanje ćete stalno koristiti ali dioptrijski prsten ne treba više dirati. Ipak, zapamtite položaj dioptrijskog prstena da ga možete brzo podesiti ukoliko ga slučajno pomerite.   

Durbini
 Kada počinjete sa posmatranjem ptica, durbin vam zaista nije potreban. Teški za nošenje i upotrebu, potrebni su jedino za veoma udaljene ptice, npr. jato pataka na sred ribnjaka. Prvo naučite da prepoznajete obližnje ptice pomoću dvogleda, a ako se kasnije i odlučite za kupovinu durbina, važe isti saveti: birajte između osvetljenosti i uvećanja na jednoj, te veličine i težine na drugoj strani.

Čuvanje dvogleda
 Pošto je optika najskuplji deo opreme za posmatranje ptica, treba znati kako da o njoj vodite računa. Dvogledi deluju robusnije nego što to zaista jesu.

Čuvajte ih od vlage. Ako ste koristili dvogled po kiši, obrišite ga. Ukoliko je vlaga prodrla unutra, ostavite ga na toplom mestu da se osuši. Ne otvarajte telo i ne vraćajte ga u torbu dok se nije osušio. I sa durbinom postupajte isto.

Čuvajte sočiva od prljavštine. Prašinu prvo oduvajte, pa tek potom obrišite mekom krpom stakla, nežno i bez pritiskanja. Budite posebno pažljivi na plaži jer pesak može da ogrebe sočivo.

Čivajte ih od udaraca. Unutrašnjost dvogleda je podložnija oštećenjima nego spoljašnost.

Ako vidite dvostruku sliku, odnesite dvogled na popravku. Od upotrebe takvog dvogleda ćete imati glavobolje a može vam i oštetiti vid.

Gde da kupite dvogled
 U našoj zemlji je najbolje da pogledate ponudu u specijalizovanim fotografskim ili lovačkim prodavnicama koje često imaju širi izbor dvogleda. I prodavnice nautičke opreme kao i knjižare ponekad imaju u ponudi kvalitetne modele.

Koliko dvogledi koštaju?
 Neki dvogledi su veoma skupi, čak preko €1000, dok drugi koštaju manje od €50. Dobri modeli za posmatranje ptica koštaju od €50 naviše ali se i polovni dvogledi često pokažu dobrim izborom, posebno ako se radi o poznatom proizvođaču. Obratite pažnju na pokretne delove, posebno da li sistem za uoštravanje pokazuje znake habanja te da li možete uoštriti do najdalje tačke i uverite se da sočiva nisu negde ogrebana. Nije važno ako je boja ponegde oljuštena – dvogledi ne rđaju.
 

zankiki

 • Gost
Odg: Dvogled na čamcu - šta je bitno
« Odgovor #2 poslato: 25. Avgust. 2014. / 16:09:17 »
Ja imam na brodu stari dvogled, ako se sećate onih što su stajali u kožnim futrolama...
Za to koliko mi treba je više nego odličan.

Van mreže sceka

 • NF tim
 • *
  • GORO 3
 • Brod tip: Glastron GS249
 • Dužina: 7,6 m
 • Lokacija: Marina GOGA
 • Osp: UMČ
Odg: Dvogled na čamcu - šta je bitno
« Odgovor #3 poslato: 26. Avgust. 2014. / 09:38:21 »
Ja sam pre par godina našao na rasprodaji u prodavnici Tchibo % Shop, u Nemačkoj, ovakav dvogled za, koliko se sećam, oko 30 EUR! Moram da priznam da sam za sada zadovoljan sa njim (slikom, daljinomerom, za kompas ne znam nisam upoređivao).

Evo karakteristika:
Description:
color: blue
Brand Name: OEM
Place of Origin: Yunnan China (Mainland)
Model Number: KW72
Features f marine binoculars:
1.Nitrogen filled and O-ring sealed 100%, waterproof, fog-proof
2. With convenient reticle
Description of marine binoculars:
1. Bak-4 Porro Prism
2. Fully broadband multi-coasted optics
3. Nitrogen filled and O-ring sealed 100%, waterproof, fog-proof;
4. Large eyepieces and wider field
5. With convenient reticle
6. Individual focus
7. Rugged rubber-armored magnesium alloy body
8. Neck strap and soft case included
Specification for product:
Item No.: KW72
Model: 7X50
Magnification:7x
Objective lens diameter:50mm
Angle of View: 6.6 degree
Minimum focus distance: 6m
Field of View: 116m/1000m
348ft/1000yds
Exit pupil Diameter: 6.5mm
Exit pupil Distance: 24mm
Minimum focus distance: 6m
Prism System: Porro
Focus System: Center focus
Weight: 1210g
Size: 193x78x198mm

Od oca mi je ostao jedan stari (bar 40 godina) dvogled Yashica 7x50 i da budem iskren ima malo svetliju sliku od ovog kao nautickog. Verovatno je razlika da nauticki (kao što se na slici vidi) ima nekakav crvenkasti premaz na socivima a Yashica ga nema.

zankiki

 • Gost
Odg: Dvogled na čamcu - šta je bitno
« Odgovor #4 poslato: 26. Avgust. 2014. / 11:52:39 »
E da, taj što ja imam je kao ovaj dole. Lepa slika, oštra...

Van mreže Zox

 • NF clan
 • *
Odg: Dvogled na čamcu - šta je bitno
« Odgovor #5 poslato: 11. Januar. 2018. / 01:31:59 »
Поседујем двоглед произвођача Олимпус.  Купио сам га пре 2 године и не знам да ли испуњава наутичке стандарде.

Веза: https://www.olympus.co.uk/site/en/b/binoculars/leisure_binoculars/leisure_nature/10x50_dpsi/10x50_dpsi_specification.html

Van mreže sceka

 • NF tim
 • *
  • GORO 3
 • Brod tip: Glastron GS249
 • Dužina: 7,6 m
 • Lokacija: Marina GOGA
 • Osp: UMČ
Odg: Dvogled na čamcu - šta je bitno
« Odgovor #6 poslato: 11. Januar. 2018. / 08:16:23 »
@ Zox, bolje je imati bilo kakav dvogled nego nikakav tako da ce sigurno posluziti. A da li nesto ispunjava nauticke standarde ili ne nije bitno bitnije je da li tebi koristi ili ne ako da onda je odlican!

Sledeca stvar je da je OLYMPUS vrhunska firma koja proizvodi vrhunska sociva tako da tu greske ne bi trebalo da bude. Moguce je da imas samo par problema i to: uvecanje mu je 10x (10x50) sto znaci da je moguce da imas malo losiju sliku na njemu usled tresenja sto ruku sto camca i sto nije oblozen gumom pa postoji mogucnost da sklizne ili udari o nesto na camcu! On je predvidjen za gledanje ptica i sportove sto znaci da ima zastitu od spoljnih uticaja (prasine, vlage i vode ali nije vodootporan) i moguce da nema premaz za smanjenje jarke svetlosti (kao sto je na vodi tokom suncanih dana) pa je za upotrebu na vodi slika suvise svetla.

Ostale stvari koje poseduju nauticki dvogledi i to kompas i odredjivanje daljine ne verujem da ce ti bas faliti (ja to skoro nikad nisam koristio).

Van mreže Zox

 • NF clan
 • *
Odg: Dvogled na čamcu - šta je bitno
« Odgovor #7 poslato: 11. Januar. 2018. / 10:49:02 »
Да ли је водоотпоран и има ли премаз то не знам, али је обложен гумом.  Корисио сам га мало на Дунаву, а док сам био чамцем у Грчкој оба пута сам га заборавио понети код куће.  :))

 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika