Autor Tema: Од Београда до Ровиња у гуменом чамцу  (Pročitano 853 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zox

 • NF clan
 • *
Од Београда до Ровиња у гуменом чамцу
« poslato: 25. Septembar. 2017. / 21:25:48 »
Арса Јовановић редитељ и авантуриста 1969 године креће на спортско-авантуристички пут око Балкана. Путовање ће обавити пловидбом у гуменом чамцу. Старт је у  Београду, а пловиће низводно Дунавом до Црног мора, затим ће препловити Мраморно, Егејско и Јонско где ће ући у Јадранско море и допловити до Истре, тј. града Ровиња.

У оно време није било мобилних телефона, "GPS" навигационе опреме и малих преносивих камера. Имао је папирне карте, компас, гумени чамац, за данашње појмове стару превазићену црно белу камеру на траке за снимање која је веома осетљива на потресе, ударе и наравно влагу. Оно чега је највише имао је храброст и воља за авантуризмом.

На снимку ћете препознати много познате личности које су дошле испратити Арсу као што су Бора Тодоровић, Драган Николић...
Уживајте у овом веома занимљивом видео запису из далеке 1969 године у трајању од нешто мање од 9 минута.
Van mreže Zox

 • NF clan
 • *
Odg: Од Београда до Ровиња у гуменом чамцу
« Odgovor #1 poslato: 26. Septembar. 2017. / 16:52:31 »
Преносим део интервјуа са Арсом Јовановићем из 2011 године  (преузето из Вечерњих новости):
__________________________________________________________________________________________________________________________________
Аресеније Јовановић: Записи из слане свеске
Редитељ и композитор о "Причама са Галиоле", вертикалном путопису у ком се живи пуним једрима


Власник "династије Галиола" - како су се звали сви Арсини чамци и бродице којима је пловио током живота, а живео је баш увек пуним једрима, на питање "Шта је Галиола?" одговарао је кратком тишином, каткад звуком. Сада ју је сместио и у речи од којих се истакао свој "вертикални путопис", чији читаоци постају сапутници једном несвакидашњем и знатижељном духу.

- Годинама сам водио белешке на путовањима, у чамцу, броду, где год би се затекао, и колико сам могао из воде, ветра и осталих неугодности којима је човек изложен на мору. Како год да сам се осећао и где год бих се нашао, из
из пластичне кесе вадио сам једну свеску коју и дан-данас чувам и која је сасвим слана - од мора - и у њу бележио оно што сам знао да ћу већ сутрадан заборавити. И после 15-16 сати тешких пловидби, када бих се извукао из чамца и пао у неку траву или негде где је колико толико меко и суве, из кесе бих извадио папир и батеријску лампу, па бих са последњим тренуцима снаге и свести, дословно, прибележио неколико стварчица које су се у току протеклог дана и ноћи догађале. Иначе би све то потонуло негде на дно заборава, и ко зна да ли би се икад повратило до свести.


На шта упућује поднаслов "Вертикални путопис?

- Најважније ми је било да испишем оно шта осећам и што могу да кажем не на одређено време, него на одређене тренутке. Затекавши се на површини планете, усред ноћи на Црном мору, и то оне ноћи када су астронаути први пут били на Месецу, ја сам се питао да ли су они горе, а ја доле? Јесам ли ја за њих доле или горе? Кад се човек нађе усред неке пустиње, или прашуме, или прашуме од воде - мора, онда се пита да ли је горе или доле... Та скретања, та заустављања догађања, понирања ка доле и горе у самом рукопису, у разним размишљањима, навела су ме на помисао да би можда требало ставити извесну брану, да не декларишем записе као обичан путопис... Па сам дошао до тог "вертикални путопис"

Има ли ваша потрага за Галиолом краја?

- Галиола је хрид у северном Јадрану, у Кварнеру, на којој сам се одавно нашао, и то у друштву легендарног Михиза, мог пријатеља који је једном у животу желео да буде морнар па се укрцао у мој чамчић на Хвару после неког литерарног симпозијума. Пловио је и патио са мном дуж читаве обале Јадрана да бисмо на Кварнеру доживели хаварију, и допловили до те пусте хриди у сред тамне ноћи док је почињало невреме. Тако сам открио и хрид усамљени светионик - Галиолу. Галиола је и име свих мојих постојећих и непостојећих бродова, а кад кажем брод, мислим на све почевши од корита у коме сам се први пут спустио низ неку воду... До једне дивне Галиоле од махагонија и тика коју с љубављу описујем у књизи и са којом сам пловио до Малте, Сицилије, много пута прелазио Јадран и обилазио га уздуж и попреко.

А, постоји ли уопште Галиола и ако је тако, где борави? Једино место за које поуздано знам да се ту налази Галиола јесте - ова књига.

Van mreže Dule

 • NF tim
 • *
  • DIVAS
 • Brod tip: TY (u izgradnji)
 • Dužina: 13,5 m
 • Lokacija: Ada Ciganlija
 • MMSI: 279212134
 • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Од Београда до Ровиња у гуменом чамцу
« Odgovor #2 poslato: 07. Novembar. 2017. / 16:48:20 »
Uživao sam u čitanju.
Moram da dodam da sam je pročitao u dahu, što kažu. Čitao sam mnoge putopise. Skoro sve, ako ne i sve koji su vezani za plovidbu a da su štampani kod nas. I blogove, stranice, tekstove i članke.
Ovo je stvarno jedinstven stil.
Hvala Zox.


Ja sam je naručio ovde: https://www.knjizara.com/Price-sa-Galiole-Arsenije-Arsa-Jovanovic-133398

Van mreže Zox

 • NF clan
 • *
Odg: Од Београда до Ровиња у гуменом чамцу
« Odgovor #3 poslato: 08. Novembar. 2017. / 10:46:17 »
Арса је филмски и телевизијски режисер и то се може осетити док се књига чита. Драго ми је да сте уживали у читању.   juhgfd

 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika