Nautički forum

Održavanje i sistemi => Elektrika / elektronika / navigacija => Temu započeo: Misha 20. Decembar. 2015. / 19:14:38

Naslov: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: Misha 20. Decembar. 2015. / 19:14:38
Ne zelim da mi solarni panel stalno zauzima prostor na palubnim ili krovnim povrsinama.
Iznosio bih ga iz ostave samo kada sam na sidru, tj. kada je plovilo maksimalno izlozeno suncu.
Da bih izbegao duplo vecu duzinu kablova (a time i odredjeni gubitak u napajanju akumulatora) i dobio na brzini instaliranja bez busenja plovila i zavlacenja u masinski prostor gde su baterije, pade mi napamet mogucnost da se umesto klema ili stipaljki koristi utikac (kao za upaljac). Da li neko ima iskustva sa takvim nacinom spajanja-napajanja?
p.s. U prodavnicama auto-opreme prodaju kablove za ispomoc kod starovanja motora sa praznom baterijom pomocu veze upaljac-upaljac.
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: sceka 20. Decembar. 2015. / 19:28:59
Misho jel ovako nesto trazis: https://www.conrad.de/de/solar-batterieschutz-im-koffer-1224-v-35-w-tps-936n-m-404873.html (https://www.conrad.de/de/solar-batterieschutz-im-koffer-1224-v-35-w-tps-936n-m-404873.html)

 juhgfd
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: Misha 20. Decembar. 2015. / 19:53:17
Ovo je elegantna, ali slaba kombinacija za moje potrebe.
Minimum 140-200W planiram, u zavisnosti od velicine i tezine (mada ima i savitljivih panela koji su desetak puta laksi od klasicnih).
U ovoj Conrad ponudi se vidi mogucnost napajanja i preko utikaca-upaljaca koji verovatno mora biti od 10A jer su jacine ulazne struje oko 7-8A za panele do 200W.
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: Dule 20. Decembar. 2015. / 20:20:35
Svakako moraš imati regulator punjenja. On je stalno povezan sa akumulatorom i može stajati i negde gde je tebi zgodno i pristupačno. Spoj panela i regulatora može biti i preko utičnice za upaljač.  Sami paneli su tvoj izbor ali 200w ... panel ne može biti mali. Što ne napraviš sistem da se kači na ogradu sa spoljne strane i sa nekim mihanizmom  da se lako postavi u horizontalan položaj? Još bolje 2 manja panela. Tako neće biti na krovu a ne moraš ih ni iznositi i unositi. 


A možeš nešto pogledati i ovde mada su cene...


http://www.sailormall.com.hr/generatori-solarni-paneli-101511528-6 (http://www.sailormall.com.hr/generatori-solarni-paneli-101511528-6)

Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: Misha 20. Decembar. 2015. / 20:50:38
da li moze veza: panel -> kabl 3-4kvadrata -> regulator(koji bi stajao pored utikaca) -> kraci kabl sa uticnicom. Inace, tih utikaca imam nekoliko po plovilu, a najzgodniji i najblizi povoljnom polozaju panela je spoljni na instrument tabli
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: zorter 20. Decembar. 2015. / 21:05:58
Ne zaboravi da su obicne upaljac uticnice za kola veoma lose. Slab je kontakt pa se brzo greju. Lako korodiraju i nisu za struje preko 3A. I to je mnogo za duzi rad. Istope se koliko se zagreju.
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: sceka 20. Decembar. 2015. / 21:22:59
Znaci nesto ovako: https://www.sunware.de/produkte/module_textil_tx (https://www.sunware.de/produkte/module_textil_tx) ima kompletna uputstva i seme.

Sto se cena tice malo je jeftinije kod SVB-a nego na ovom njihovom sajtu.

 juhgfd
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: Dule 20. Decembar. 2015. / 22:20:20
Mišo, koliko ja kapiram ti bi da izbegneš dodatni kabl do akumulatora.
Onda ideš ovako... panel - kabl - regulator - kraći kabl sa original spojnicom (kupuju se i posebno) i kraći kabl odgovarajućeg prečnika do sabirnica na osiguračima. To ti je najsigurniji sistem. Umesto spojnica može i nešto sigurno, lepo i praktično kao na slikama. Mogu se ugraditi umeso upaljača i iskoristi kabl koji dolazi do istog.
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: Misha 21. Decembar. 2015. / 08:49:29
ovo lepo izgleda i mnogo je bolji kontakt
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: zorter 21. Decembar. 2015. / 21:27:13
Da, tako nesto je prava stvar.
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: sceka 26. Februar. 2019. / 12:54:14
Zanima me vaš predlog kako je najbolje da napravim neki solarni paket koji bi mi služio za održavanje i punjenje akumulatora na čamcu kada čamac nije povezan na struju u marini. O čemu se radi, čamac mi je u Grčkoj i veći deo godine nije povezan na struju tako da nema nikakvog punjenja akumulatora a baš nešto ne verujem grcima da će mi oni sa vremena na vreme uključivati čamac na struju na dan-dva da bi mi se akumulatori dopunili. Ideja mi je da ugradim neki solarni modul (male snage i veličine zbog samog smeštaja na čamcu) koji bi samo služio da održava napunjenost akumulatora kada ja nisam tamo (što je najčešći slučaj  zhgfvcdxs )

Još jedan zahtev je da bude i bezbedno rešenje jer će biti i perioda od par meseci kada nikoga nema ni na ni oko čamca, tj. da najgora stvar koja može da se desi je da ne puni akumulatore).

Od opreme na čamcu imam 2 akumulatora (klasična - olovna) od 90 i 140AH, punjač akumulatora (slika) i priključak za 220V sa razvodnom kutijom na kojoj mogu da uključim samo punjač akumulatora a sve ostale potrošače isključim.

 dcfvb
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: Pera Garmin 27. Februar. 2019. / 08:42:26
Šćeko,

za ta dva akumulatora da bi ih održavao punim treba ti oko 2-3A sa solara tokom dana. U zavisnosti od raspoloživog prostora, stavi minimum 40W solarnu ploču.
Nemoj štedeti na kontroleru jer nije najgora stvar da se akumulatori ne napune, nego da se prepune, proključaju ili (nedajBože) izazovu požar. U ovom slučaju ja bi stavio najmanji MPPT kontroler poznatog proizvođača koji ima temperaturnu kompenzaciju. Ako je temp.senzor u kućištu kontrolera, onda obavezno staviti kontroler u isti prostor gde su akumulatori.
Pre nego što ostaviš brod na duži period budi siguran da si akumulatore napunio 100%, pa da solar to samo održava. Ako nisu puni do kraja, solar ih nikada ne može napuniti do 100.

Pozdrav
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: sceka 27. Februar. 2019. / 09:41:23
Pozdrav Pero,

hvala puno na odgovoru ali kad si već naleteo  cvbgfd moram još neka pitanja da ti postavim:

- kako da povežem celu instalaciju? Da li je moguće nekako povezati na postojeći punjač akumulatora tako da bude jednostavno prebacivanje (ili još bolje nepotrebno nego sistem sam to radi)?

- malo si me uplašio sa mogućnošću požara a posle si kazao ako uzmem manji od 40W solar da neće moći da ih napuni. Zar mi nije bolje onda da uzmem manji (recimo 20W) pa da ih on stalno puni (dopunjava) ali nemože do kraja pa time koliko-toliko smanjim opasnost od prepunjivanja i požara. Ovo je zbog toga da zimi može da se desi da niko ne pogleda čamac barem 4 meseca!

Meni je više cilj da se ne isprazne do kraja nego da ih mogu dopuniti do punog kada čamac priključim na struju i tako im produžim vek trajanja.

 juhgfd
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: Pera Garmin 27. Februar. 2019. / 11:39:44
Šćeko,

Izlaz sa solarnog kontrolera vežeš na akumulator i to je to. Nema nikakvih problema da solarni kontroler i AC punjač rade u isto vreme.

Ako olovne akumulatore ne dopuniš do kraja, oni će polako ali sigurno izgubiti kapacitet, iako nema potrošača, usled samopražnjenja. Problem sa punjenjem baterija do kraja je da  je pri kapacitetu preko 85% interni otpor baterije jako veliki i potrebno je dosta vremena i konstante amperaže da bi se napunio do 100%. Kod dopunjavanja solarima to je najveći problem, u zavinsosti od ugla sunca, oblaka i trajanja obdanice, obično nema dovoljno vremena ni amprea u kontinuitetu da se u akumulator "nagura" tih preostalih 15%.

Zato ti treba dovoljno solarnih ploča da obezbede makar 10% kapaciteta akumulatora (u tvom slučaju 2.3A) da bi baterije održao na 100%.

Solarni kontroler može da ošteti baterije ako se pokvari ili ako je pogrešno namešten (pogrešan tip baterije ili pogrešan algoritam punjenja). Dovoljno je da se u situacijama poput tvoje ne kupi najjeftiniji kinez na aliexpressu nego nešto firmirano i provereno.

Evo mog primera:
na Dunji je bila jedna ploča od 130W sa Victron MPPT kontrolerom zakačena na 2x130Ah AGM akumulatore. Pre nego što sam eRmigiro (jesen 2014) napunio sam akumulatore do kraja na 220V - ostavio punjač da dođe do float faze i ostavio ga tako nedelju dana uključenog. Potom sam isključio punjač i ostavio solar da održava stanje. Victron MPPT ima automatski storage mod, kada nema nikakve potrošnje prebaci se u "trickle" charge i prati stanje baterija. Dve godine kasnije kad je Dunja dobila novog vlasnika, ugrađen je novi punjač sa inverterom i kontrolerom solara, i čovek i dalje koristi iste baterije bez problema....
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: sceka 27. Februar. 2019. / 20:04:22
Pero, ako sam te dobro razumeo meni treba ovakva konfiguracija:

- Solarni panel - npr.: https://www.svb24.com/en/sunware-solar-module-sw-20146-38-wp.html
- Kontroler punjenja za 2 akumulatora - npr.: https://www.svb24.com/en/votronic-solar-regulator-sr_.html

Panel povezem preko nekog rastavljivog prikljucka, tako da mogu da ga skidam i postavljam kad zelim (nisam na camcu duze ili kad sam tokom dana negde usidren izvan marine), za kontroler a obe baterije takodje vezem na kontroler (dodam kablove) i tako cu imati stalno dopunjavanje kad je panel prikljucen.

Kablovi kojima su vezani akumulatori su stalno povezani i ne smetaju kada se akumulatori pune preko punjaca za 220V ili kada motor radi.

Jesam li dobro razumeo? Ako jesam jel imate neku preporuku koju opremu da kupim (ako je moguce do 100/150€ max.). Ovo je za mene prava stvar https://www.svb24.com/en/sunware-solar-module-tx-series.html ali cena je  uygjnh

Pero  zgfcx imas  jhgf kada se vidimo !

 juhgfd
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: sceka 27. Februar. 2019. / 20:46:33
Bre sta su ti nemci! Oni napravili celu stvar (doduse za lepeee pare):

https://www.svb24.com/en/sunware-winter-battery-charger-for-rigging.html

Jedino sto me sada buni je Zorterova opaska o grejanju ovih utkaca za upaljac ali se nadam da je nemac to nekako predvideo!

 juhgfd
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: Dule 27. Februar. 2019. / 22:52:50
 skupi su ti paneli. Misa je kupio neke savitljive za mnogo manje para.
Evo za manje para.


https://www.svb24.com/en/solar-starter-set-module-c50-50w.html
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: milivoj 27. Februar. 2019. / 23:15:21
Sceka,
što se tiče kontrolera, pogledaj ovo: https://www.steca.com/index.php?Steca-PR-en
To je prva liga, možda je nešto skuplji od ostalih, ali vredi. Imao sam 1010, a kada sam dodao još jedan panel, morao sam uzeti jači,  3030.
Ni sa panelima ni sa kontrolerom nemoj žuriti, uporedi cene i svojstva pa odluči.
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: zorter 01. Mart. 2019. / 22:55:09
Šćeko, ako ti treba, imam panel 20W/12V.
Sasvim je dovoljan da brine o akumulatorima mesecima dok nisi u Grčkoj. Puni sa 1,7A max i neba bojazni o prepunjavanju i grejanju akumulatora, niti o totalnom pražnjenju. Dovoljan je kontroler od 10A i miran si. Siguran si da ćeš uvek kad dodješ na čamac imati struje u akumulatoru.
Pozzzz
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: sceka 04. Mart. 2019. / 11:43:49
Šćeko, ako ti treba, imam panel 20W/12V.
Sasvim je dovoljan da brine o akumulatorima mesecima dok nisi u Grčkoj. Puni sa 1,7A max i neba bojazni o prepunjavanju i grejanju akumulatora, niti o totalnom pražnjenju. Dovoljan je kontroler od 10A i miran si. Siguran si da ćeš uvek kad dodješ na čamac imati struje u akumulatoru.
Pozzzz

Zorter, hvala na ponudi, razmisliću.  jhgf
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: zorter 05. Mart. 2019. / 06:23:36
Moja ponuda stoji. Ako hoćeš....javi se.
Naslov: Odg: Solarni sistem-nacin povezivanja i napajanja
Poruka od: zorter 01. Jul. 2019. / 08:38:34
Evo jedne knjige o solarnim sistemima. Daje puno odgovora na razne nedoumice i razna pitanja.

http://www.nautickiforum.com/Forum/index.php?topic=2013.new#new