Nautički forum

Održavanje i sistemi => Sam svoj majstor => Temu započeo: broker975fx 14. Decembar. 2017. / 14:44:28

Naslov: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: broker975fx 14. Decembar. 2017. / 14:44:28
Čime

Ovo je varijanta AIS prijemnika baziranom na jeftinom DVB-T USB uredjaju koji uz adekvatne drajvere i programe moze da sluzi kao Software Defined Radio prijemik za opseg od 50MHz do 1700MHz a uz male  prepravke i za  oseg od 0Mhz do 28.8MHz. Uredjaj je prvestveno namenjen za prijem FM Radia i digitalne televizije po DVB-T standardu, sto znaci da u ovoj njegovoj osnovnoj funkciji on kod nas nec raditi jer smo mi iz nekog razloga prihvatili drugi standard.

Sama spravica iako je mala uopste nije naivna I u sprezi sa drajverima I softverom moze posluziti za razne zanimljive namene. Komercijalno cela prica pocinje kada se u ovo umešao jedan od većih proizvodjač čipova Realtek koji je izbacio na trziste RTL2832U chipset i automatski doveo do drasticnog obaranja cene ovakvih gotovih uredjaja. Koga zanima na netu se moze naci sta u sebi sadrzi ova spravica.

Onda su pametni ljudi igrajuci se sa ovim cipovima došli do zaključka da ovaj RTL2832U moze da radi AD konverziju i da izlazne podatke izbacuje kao RAW (ne procesiran/ne kompresovane) zapis te da se daljim procesiranjem, demodulacijom i dekodiranjem korišćenjem raznih softvera moze dobiti čarolija, te otud ova spravica u SDR svetu. Ova mala igračka u sprezi sa odgovarajućom antenom svašta zanimljivo može, npr slušanje nebeskih tela i slične SF stvari
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: broker975fx 14. Decembar. 2017. / 14:45:33
Šta je potrebno od hardvera

1.Kompijuter – sa win7/8/10 – moguce je i na XP ali sa posebnom verzijom drajvera, Cela prica funkcionise i na Linuxu ali to nisam radio pa ovo vazi samo za win. Preporuka je da u masini bude vise od 2giga rama
2. DVB-T USB baziran na RTL2832U chipsetu. Moguce ga je kupiti i kod nas po nesto vecoj ceni ili naručivanje sa e bay-a ili alija. Ja sam koristio malo kvalitetniji R820T2 RTL2832U  TCXO V3 Dongle sa metalnim kucistem, Sma konektorom i malo kvalitetnijim delovima, cena ako 20 usd ili u Beogradu 4000 rsd
3. Antena - sto je prica za sebe ali za pocetak  svaka koja je VHF opsegu ce raditi. Ono sto je potrebno obratiti paznju da je malo cimanje male konektore sa plasticnjih i jeftinijih tunera naterati i povezati sa antenom pa je bolje onda ici na ove malo skuplje tjunere koji na sebi imaju SMA konektore koji se u svakoj radnji koja prodaje elektronske komponente moze kupiti.
4. 50omski koaksialni kabl kojim ce se tjuner povezati sa antenom.

Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: broker975fx 14. Decembar. 2017. / 14:46:15
Programi: drajeveri i SDR#

Da se ne davi sada puno da bi ovaj USB dongl proradio za početak je potrebno naci i instalirati drajvere, to se radi preko programa Zadig. Sledeci korak je skidanje programa SDR Sharp (SDR#) koji ce služiti za finu kalibraciju uredjaja kao i pronalaženja i provere antene i sl. U ovom programu se sve jako lako i vizuelno utvrdjuje i jednom kada smo sigurni da hvatamo AISsignale na njihovim frekvencijama ovaj program mozemo zatvoriti.


Programi: dekoder

Sami signali koje vidimo i donekle cujemo u programu SDR# su u tom obliku neupotrebljivi te je te signale potrebno na neki način dešifrovati  i prevesti. Za dekodiranje AIS poruka moguće je koristiti nekoliko programa ali se uglavnom predlažu dva. Na netu preporučuju Aisdeco2 a za njim je program Aismon. Ovaj prvi je izgleda definitivno bolje rešenje jer za prikazivanje meta na karti sem njega i karte nije ništa više potrebno, pri čemu vrši skeniranje obe ais frekvencije.

Aismon je alternativa ovom prvom, prati samo jednu frekvenciju i za njega je potrebno instalirati virtualni kabl. Pored toga za rad je neophodno da radi program SDR#  i vrši skeniranje samo jedne od dve frekvencije. Kako je više stvari upošljeno na računaru vrlo verovatno je da je i potrošnja struje veća a i refreš meta je definitivno sporiji u odnosu na Aisdeco2
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: broker975fx 14. Decembar. 2017. / 14:46:56
Dekoder: aisdeco2

Instalacija Aisdeco2 je lagana ali je pokretanje programa prvi put malo čupava jer po difoltu ne dostaje nekoliko .dill fajlova, te ih je neophodno skinuti i u baciti u folder gde je skinut dekoder. Pre prvog pokretanja potrebno je editovati .bat fajl sa komandom u ovoj formi:

 @echo off
cmd /c aisdeco2.exe --device-index 0 --gain 42.1 --freq-correction 5 --freq 161975000 --freq 162025000 --net 30007 --udp 127.0.0.1:4159
PAUSE
exit

Gain kao I freq-correction je ranije utvrdjena u programu SDR#., net i udp su veze za povezivanje sa opncpn-om
Kada se ovo unese sejvira se ovaj fajl a zatim sa duplim klikom ponovo pokrece (.bat) i program počinje da vrši dekodiranje.

Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: broker975fx 14. Decembar. 2017. / 14:47:26
Povezivanje aisdeco2 i Opncpn

Sama dekodirana poruka ništa ne znači i da bi se mete pojavile na karti potrebno je povezati ova dva programa. To se radi tako što se otvori OpenCPN a zatim ode na option/connection pa na add new connection

U properties treba cekirati Network, u protokolu treba staviti UTP, adresa staviti  127.0.0.1, data port staviti 4159, prioritet 0 (mada izgleda da nije bitno)

Apply pa OK

Ako nije pokrenut AISdeco onda zatvoriti opncpn, Startovati bat fajla na aisdeco2 a zatim startovati opncpn. Ako je sve uradjeno kako treba na mapi će početi da se pojavljuju AIS mete.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: broker975fx 14. Decembar. 2017. / 14:51:27
To je uprosceno procedura, moguci su problemi u neuskladjenosti 32bitnih programa sa 64 bitnim, posebno kod programa aisdeco2 ali se sve moze resiti uz malo ili vise muke. To je to pa ako treba opsirnije možemo,  uključiće se i drugi koji su se zezali sa ovim, dobro je zezanje za ove zimske dane, nije skupo a može biti korisno
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 14. Decembar. 2017. / 18:57:10
Svaka čast na detaljnom uputstvu.
Ko ima laptop ne mora da kupuje ploter. Uz karte plovputa komp postaje pouzdan navigacioni uredjaj.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 17. Decembar. 2017. / 12:39:40
Pošto praviš i antenu mogu da ti predložim nešto.
Iskoristi polovan teleskopski štap za pecanje kedera. Jači je, ne savija se, lakši je i možeš da ga laminiraš za neko postolje. Možeš da biraš i debljinu prema anteni a i sužava se prema vrhu. 
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: broker975fx 17. Decembar. 2017. / 14:51:00
Moze i tako, napravio sam dve za sada pa hocu da ih istestiram,ova sa radijalima je definitivno bolja ali malo idiotski izgleda. Na brodu ima onu belu glomex za stanicu pa cu bas probati kakva je razlika. Mada je najrealnije da je stavim na jarbol pa ako tu bude bice neka obicna za vhf opseg. Cekam da mi stigne jedna dodatna sprava koja ide na tjuner i predstavlja uskopojasni filter na 162Mhz, mislim da ce tada biti ozbiljana sprava:)
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 17. Decembar. 2017. / 15:28:07
Ako već nabavljaš antenu onda kupi onu jedriličarsku za jarbol. Nesalomiva je, uvija se i neprimetna je.
Filter je odlična stvar. Na kraju će to izaći kao da si kupio gotov prijemnik. :)
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: zankiki 01. Februar. 2018. / 15:15:29
I ja sam napravio AIS prijemnik od DVBT2 risivera koji sam imao kući (taj risiver nikad nije proradio za gledanje TV-a, ne znam zašto ga nisam bacio), ali je kao AIS risiver proradio...

Bez antene, sa ogoljenim koaksijelnim kabelom sam imao domet od oko 4km, što je opet ne reci dovoljno.
E sad, gledao sam kako izgledaju te AIS antene, sve su ili dugačke ili velike...

Imate li predlog za neku antenu (neko je spominjao neke pečurke?) koje nisu prevelike, preskupe... Na kraju mi nije bitan preveliki domet, samo da to radi, i da ne ulažem stotine eura u antene?
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 01. Februar. 2018. / 15:42:10

Meni AIS uredjaj radi na običnoj anteni za radio stanicu. Glomex.
Imam spliter koji signal deli na AIS, VHF i AM/FM
Zakačeni su radio stanica, radio prijemnik i AIS.
Sve radi bez greške. Jedina mana je to što radio prijemnik ima malo slabiji prijem kada emituješ preko stanice ali to traje par sekundi.
Obične nautičarske antene za VHF rade i u opsegu na kojem radi i AIS.
Najjeftinija i ništa lošija je žičana antena za jedrilice.
Imam i antenu koju sam dobio uz AIS primopredajnik. Nju koristim za drugu radio stanicu zato što je na vrhu jarbola i ima veći domet.
Dokaz da sam u pravu je i veliki broj radio stanica koje imaju ugradjen AIS uredjaj. Sve one rade na običnoj Glomex anteni za nautičarski opseg.
Jedriličarska antena košta izmedju 2 i 3000 dinara.
Ako imaš antenu kupi samo spliter i uživaj.
https://www.waveinn.com/nautical-fishing/glomex-splitter-vhf---am-fm-radio---ais-splitter/136274364/p

Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: zankiki 01. Februar. 2018. / 15:51:48
Nemam antenu, a tu bih koristio samo za AIS, pa mi spliter ni ne treba.

Znači da potražim nautičarsku VHF antenu? Po čemu se ona razlikuje od redovne?
Sa ovom materijom sam baš slab... Šta je to jedriličarska antena?

Ako mi pustiš neki link... Da znam šta da tražim
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 01. Februar. 2018. / 16:25:23
Nautičarski kanali su u osegu od 156 do 162,25 MHZ. AIS je na tih 162,25.
Nautičarske antene su napravljene za taj opseg.
Ima ih više modela ali sve pokrivaju taj opseg i mogu se koristiti i za AIS.
Jedriličarska (ja je tako zovem) je obična žičana antena koja neće pući pri savijanju, kao one koje koriste taksisti. Mnogo je jeftinija od onih u pvc cevima kod kojih i nosač kupuješ posebno a košta 50 evra.
Ja sam jednu ručne izrade kupio od čoveka na Miljakovcu. Davao je oglas na kupujem prodajem.
Četiri alu cevčice na alu nosač, konektor i eto antene. Odlično je radila.
Mislim da može i jedna cevčica prečnika 3-4mm i odredjene dužine.
Može i to što si napravio od koaksijalnog kabla samo ga smesti u neku plastičnu cev i stavi na dnu konektor.
Ako hvata na 4 km hvataće i dalje ali moraš da je staviš na veću visinu.
Domet zavisi od snage predajnika na brodovima i položaja tvoje antene. Ona ili radi ili ne radi. Ili je u opsegu ili nije.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 01. Februar. 2018. / 16:32:21
Mada bih ja pre naručio ovu.


https://www.amazon.com/Shakespeare-36-Inch-Low-Profile-Stainless-Antenna/dp/B0017YANN2
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Nidza 01. Februar. 2018. / 16:34:40
Obicna FM antena za kola, samo prepravis prikljucak da pase na DVB-T2 (obican koaksijalni konektor), konektor nadjes u npr Kelco.rs ili Mikroprinc, a sigurno da tako nesto ima i u NS-u...a i u gomili neki obicnijih radnji imas sigurno te konektore
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 01. Februar. 2018. / 16:37:50
Antene za taxi rade u opsegu od 110 do 140 mhz. To neće raditi.
Mora da bude za opseg ... pa bar od 140 do 170 mhz.

Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Nidza 01. Februar. 2018. / 16:41:08
Ja bih ipak probao, jeftino je, lako se nabalvlja, pravljene su da rade napolju...mozda ce raditi slabije, ali nisam siguran da nece raditi, radilo je kolegama sa foruma i sa oguljenom zicom sa duzinom lambda/4...lambda/4 iza FM i AIS je oko 76cm i 46cm, respektivno.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 01. Februar. 2018. / 16:45:21
Nije mnogo da kupi preko neta za 30-evra i da je koristi sledećih 20 godina.
Ti eksperimenti uvek završe neslavno. To govorim iz ličnog iskustva.
Ali ako se pravi evo tabele...
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 01. Februar. 2018. / 16:48:46
https://www.seascrew.com/browse.cfm?BOATS-MARINE-VHF-ANTENNA-GLOMEX&p=0000009071 (https://www.seascrew.com/browse.cfm?BOATS-MARINE-VHF-ANTENNA-GLOMEX&p=0000009071)


Treba videti koliko bi koštala kod Buse.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Nidza 01. Februar. 2018. / 16:56:34
U pravu si, idealno je gotovo, a i za 20 godina to je OK cena, a posto je antena u pitanju trajace verovatno i duze.

Sto se tice budzenja, svodi se na manju efikasnost ako nije prava talasna dduzina tj. manja je snaga signala na ulazu u prijemnik pa ce biti i manj domet, ali posto kod nas ljudi uglavnom plove rekom, mozda dobijeni domet cak i oslabljen bude adekvatan da pokrije zonu od interesa. Mozda vredi poigrati se ako vec stoji negde neka antena i ne mora da se kupuje, a ja bas imam jednu pa cu probati kad podesim DVB-T2, ne stizem da se bavim time jos.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 01. Februar. 2018. / 17:03:37
Antena zna da bude gnjavaža. Seti se samo scena podešavanja antena za tv dok nismo dobili kablovsku.
:)
Inače, za radio stanicuse radi tehnički pregleda antene. Nije šala. Radi ga Aluxom.
Loš konektor zna da napravi problem.
Nije velika investicija. Kad kupiš kabal, konektore, uračunaš svoj rad i eksperimentisanje ispadne da je mnogo jeftinije dati par hiljada dinara.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Nidza 01. Februar. 2018. / 22:44:59
Pa ako je samo prijemnik, onda je to za antenu malo fleksibilnije, a pogotovo posto je na vodi samo antenu treba postaviti tako da je ne ometaju prepreke samog camca (sto je bolje moguce). To sto antena nije bas za taj opseg, zaista bi trebalo da utice samo da prijem minimalne snage signala tj. moci ce da uhvati neke blize izvore (jer su snazniji), a dalje ne (jer su slabiji). Cak i zica ce raditi posao, istina malo losije.

Ako je i predajnik, a ne samo prijemnik, onda mora bas da se vodi racuna, ima vise razloga, izmedju ostalog i da ne pregori izlazni pojacavac predajnika (mada danas verovatno ti uredjaji imaju zastite i od toga, ali ako udje u zastitini mod onda uredjaj svakako nema funkciju), da zraci maksimalnom snagom da bi se sto dalje video i slicno, tu je dosta slozenija prica. Mislim da i ne sme da se ukljucuje predajnik bez prikljucene antene, a ekvivalent tome je i los konektor. To sto rade kontrolu/tehnicki, upravo rade zbog predaje (gde, sta i kako zracis i da druge frekvencije ne ometas koje nisu za AIS), a za prijem njih "boli uvo" tj kakav ce tebi biti kvalitet prijema.

Kazem, zezam se jos sa ovim USB-om, ali probacu FM auto antenu kad podesim, a probacu i ovu malecku sto dobio uz USB za TV, cenim da i sa nje dobijem mozda neki jaci signal ako prodje blizu neki brod, ali ona ima verovatno preveliko slabljenje jer je predaleko od VHF opsega, ali videcemo.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Nidza 01. Februar. 2018. / 23:19:48
Evo upravo npr lepo slusam FM radio (104.7MHz), a preko malecke antene za DVB-T2 koja ide uz USB (dakle i za TV kanale na 700MHz). Istina FM stanice zrace sa vise snage (reda 50W) nego AIS (12.5W AIS klase A, odnosno 2W klase B).
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 01. Februar. 2018. / 23:31:10
Lepo je to u toploj sobi:)
Da li znas kako izgleda kad si po kisici i mraku kod belegiskih ada i treba ti svaka infirmacija o polozaju brodova. Tamo je zabranjeno susretanje brodova, ima ada i plicaka... Nikada svoju bezbednost ne bih poverio nepouzdanoj anteni. Ne dramim. Pravilo je da se sve na brodu pravi za najekstremnije uslove jer uvek moze doci do takve situacije.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Zox 01. Februar. 2018. / 23:31:25
Antene za taxi rade u opsegu od 110 do 140 mhz. To neće raditi.
Mora da bude za opseg ... pa bar od 140 do 170 mhz.


Да ли постоје два фреквентна подручја на коме раде такси станице?
Сећам се да су радио станице за такси радиле на УХФ фреквентном подручју 0,7 у опсегу од 403mHz до 480mHz.
Имао сам један комад.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Nidza 01. Februar. 2018. / 23:45:38
Nije mi djavo dao mira, pre nego nastavim sa AIS-om morao sam da probam, preko RTL-SDR moze i da se slusa 16-ti kanal ako nekome treba, standard NFM, 156.8MHz (realno, kao i bilo koji drugi, ali drzimo se dozvoljenih i nama korisnih nautickih).

Ovo je bas zanimljivo, ako bi skinuli sa neta kakav tacno signal pusta koji radio far za navigaciju aviona, mogli bi teorijski (prakticno uz malo pisanja softvera) spravu da koristimo i za neku opstu navigaciju (nije bas smisleno za reku, ali na moru bi mogao da se odredi kurs na primer, bas kao i avion sto prati te radio farove).
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 02. Februar. 2018. / 09:26:53
postoji koliko zelis. Bg udruzenja koriste opseg koji si  naveo. Ima ih koji koriste 140 mhz a to je previse blizu.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: zankiki 02. Februar. 2018. / 09:27:50
Hajde opet da pitam, uvek po navici vučem na ovu kinesku stranu, pošto imam sa njihovom elektronikom pozitivna iskustva... A i lako mi je da poručim odande.

Ovde piše da pokriva 136-174 Mhz, rekli smo ranije da antena za AIS treba da bude dužine 46 (ili 92cm), kako onda ova radi kada je tako mala?

https://www.aliexpress.com/item/Superbat-Vehicle-car-Mobile-Radio-9cm-Antenna-Magnetic-Base-Mount-5M-Cable-VHF-UHF-Dual-Band/32846305821.html?spm=2114.search0104.3.90.6c70794jgeFoK&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10065_10068_10344_10342_10343_10340_10341_10084_10083_10618_10307_10313_10059_10534_100031_10103_441_442_10624_10623_10622_10621_10620_10142,searchweb201603_32,ppcSwitch_7&algo_expid=6c7c1fc3-6f31-4930-8f60-f24d1f089724-16&algo_pvid=6c7c1fc3-6f31-4930-8f60-f24d1f089724&priceBeautifyAB=0

Da ne bude zabune, ovo pitam više teoretisanja radi, iskreno bih najradije stavio onu sa amazona što je Dule postavio od 92cm, jer kapiram da što je duža to bolja

https://www.amazon.com/Shakespeare-36-Inch-Low-Profile-Stainless-Antenna/dp/B0017YANN2

Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: zankiki 02. Februar. 2018. / 09:49:18
Ili poručiti ovako nešto za sitne pare, čisto da vidim kako bi radilo?
Mogu da je skratim na 46cm.

https://www.aliexpress.com/item/2016-new-UT-108UV-SMA-F-Magnetic-Car-Radio-Antenna-Dual-Band-UHF-VHF-for-Baofeng/32794749746.html?spm=2114.search0104.3.15.7b60dd70cfdQq0&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10065_10068_10344_10342_10343_10340_10341_10084_10083_10618_10307_10313_10059_10534_100031_10103_441_442_10624_10623_10622_10621_10620_10142,searchweb201603_32,ppcSwitch_7&algo_expid=5b492c6a-b0b3-4aad-9af5-4435c22901f7-5&algo_pvid=5b492c6a-b0b3-4aad-9af5-4435c22901f7&priceBeautifyAB=0
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Zox 02. Februar. 2018. / 11:02:51
Ovde piše da pokriva 136-174 Mhz, rekli smo ranije da antena za AIS treba da bude dužine 46 (ili 92cm), kako onda ova radi kada je tako mala?
Da ne bude zabune, ovo pitam više teoretisanja radi, iskreno bih najradije stavio onu sa amazona što je Dule postavio od 92cm, jer kapiram da što je duža to bolja

Није правило -што је дужа, то је боља. Дужина антене израчунава се формулом на основу задате фреквенције.

Нпр:
16 канал=156.800kHz
λ=300/Freq
300/156.800kHz=1.913m
1,913m/4=0,478m

Антена за 16 канал требала би бити дужине 47,8cm

https://sh.wikipedia.org/wiki/Talasna_du%C5%BEina
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: zankiki 02. Februar. 2018. / 11:20:26
Dobro, ali koliko sam shvatio (neka me neko ispravi ako grešim), ista ta antena može da bude i 95,6cm ?
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Nidza 02. Februar. 2018. / 12:04:31
Ajde samo radi lakseg objasnjenja, zvacemo sve snagom, iako kod antena ima veze i impedansa i snaga i sve to zajedno, ali neka bude da je snaga.

Antena se pravi za odredjeni propusni opseg (opseg izmedju neke dve frekvencije koje zelimo da pokrijemo). Nemoguce je da antena ima isto pojacanje u celom opsegu vec ima najjace pojacanje na samo jednoj frekvenciji, e sad tu ima vise mogucnosti gde postaviti tu frekvenciju i zasto, ali ovako laicki i najprostije objasnjenje je da se ona isprojektuje da najvece pojacanje ima na sredini tog opsega, a pojacanje opada od te tacke levo i desno tj ka krajnjim frekvencijama opsega).

Kako se onda odredjuje propusni opseg: Pretpostavimo da se svi signali koji stizu do antene, bez obzira na frekvenciju, salju istom snagom. Tada ako do antene dolazi signal sa frekvencijom na kojoj antena ima najjace pojacanje (u stvari najmanje slabljenje), onda ce na izlazu iz antene ka prijemniku taj signal biti najvece moguce snage. Ako dolazi signal iste snage do antene, ali na nekoj drugoj frekvenciji na kojoj antena ima vece slabljenje, na izlazu iz antene ka prijemniku ce taj signal biti manje snage iako je prosao istim putem. Krajnje granice propusnog opsega (krajnje frekvencije) se smatraju onima na kojima se na prijemniku dobija signal sa 70% snage u odnosu na onaj koji se dobija na frekvenciji na kojoj antena ima najmanje slabljenje. (70% ili -3dB)

Stvar je samo u tome, da na izlazu iz antene postoje i signali van propusnog opsega, ali je njihova snaga manja od tih 70%, a od karakteristike antene i udaljenosti frekvencije signala od te centralne frekvencije na kojoj antena ima najmanje slabljenje, zavisi koliko ce taj signal biti slabiji, ali on je svakako tu. Da li ce zadovoljiti kvalitet prijema, zavisi od puno stvari - snaga predajnika, da li izmedju predjanika i antene ima prepreka, visina antene predajnika, visina antene prijemnika, meteoroloska situacija, kvalitet prijemnika, ...

Evo i slika za lakse "varenje teksta", vrednosti frekvencije i impedanse su pausalne. Kriva ne mora uvek ni da izgleda bas tako, kazem ovo je samo skica.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: zorter 02. Februar. 2018. / 17:09:33
Dobro, ali koliko sam shvatio (neka me neko ispravi ako grešim), ista ta antena može da bude i 95,6cm ?

Ja to već jednom objasni sa sve crtežima, al ajde...." Repetitio mater studiorum est - Ponavljanje je majka znanja"

Da, Kiki, može. I to je λ/2.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: zankiki 02. Februar. 2018. / 21:12:20
Bravo, to je odgovor koji sam tražio, mada se Nidža baš potrudio da me zbuni  uhzgvfcx
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: zankiki 04. Februar. 2018. / 07:49:38
Da li je IKO uspeo da natera AISDECO2 da radi na xp-u?
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: vuk 05. Februar. 2018. / 16:07:56
Nazalos Iko je umro, jhgfdfc
bilo jace od mene,
a i lepo je da se setimo naseg dragog prijatelja Ike. hbgvc
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: vepar 05. Februar. 2018. / 19:19:14
Da li je IKO uspeo da natera AISDECO2 da radi na xp-u?

Kupi lepo Daisy i nakrivi  lkjhgfvh i uzivaj u AIS-u!  cvbgfd

P.s. mada je meni trebalo oko 10 sati da nateram Daisy da radi na windows 8... sa sve hakerskim forumima, brljanjem po biosu...
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Nidza 06. Februar. 2018. / 19:04:03
Iz kuce preko antene koja dobijena uz DVB-T (dakle ona malecka za TV signal), pored zatvorenog prozora na drugom spratu vidim 5 AIS objekata u OpenCPN. Kao sto rekoh, za prijemnu antenu moze se i najobicnija zica zakaciti (bez koaksijalnog kabla), a samo za  onoga ko ima i AIS predajnik mora da ima odgovarajucu VHF antenu.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: zankiki 06. Februar. 2018. / 22:49:08
Kupi lepo Daisy i nakrivi  lkjhgfvh i uzivaj u AIS-u!  cvbgfd

P.s. mada je meni trebalo oko 10 sati da nateram Daisy da radi na windows 8... sa sve hakerskim forumima, brljanjem po biosu...

Eee, pa nije u tome poenta  lkjhgfvh
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Nidza 07. Februar. 2018. / 08:00:59
Najdalji brod koji vidim na AIS-u je 2.5nm (4.63km), ali nemam vremena da sedim da vidim kad ce neki nestati i koji je zaista domet. U svakom slucaju i ovo je dovoljno za moje potrebe pa ne bih ulagao vreme u zamenu antene.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 14. Februar. 2018. / 19:00:30
Da li ste videli ovo?
https://www.amazon.com/RTL-SDR-Blog-RTL2832U-Software-Telescopic/dp/B011HVUEME/ref=pd_day0_147_1?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B011HVUEME&pd_rd_r=TH4TV37GQV4N7SY4RZAS&pd_rd_w=DOVwT&pd_rd_wg=ThuA5&psc=1&refRID=TH4TV37GQV4N7SY4RZAS
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Pera Garmin 16. Februar. 2018. / 10:21:26
Ja video, poručio, stiglo (na Maltu) iz Kine za par dana (mnogo brže nego bilo šta sa aliexpressa). Poigrao se malo, instalacija brza i jednostvana. Sad budžim GPS antenu da primim Inmarsat EGC: https://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-tutorial-decoding-inmarsat-std-c-egc-messages/
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: broker975fx 16. Februar. 2018. / 12:05:48
Ja imam upravo taj dongl, on je malo precizniji, bolje se hladi, ima malo bolje delove unutra. Odstupanje je bas malo tako da mu skoro ni ne treba korekcija frek.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 16. Februar. 2018. / 12:18:03
Sad budžim GPS antenu da primim Inmarsat EGC: https://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-tutorial-decoding-inmarsat-std-c-egc-messages/ (https://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-tutorial-decoding-inmarsat-std-c-egc-messages/)
Nautičari rešili da doakaju proizvodjčima nautičke opreme.  rfcdvb


GPS antenu ćeš upotrebiti umesto satelitske od 60 cm u prečniku i preko nje primati vesti?
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Misha 16. Mart. 2018. / 11:02:13
ubacio sam na laptop OpenCPN, da li mi nedostaju samo još ova dva dodatka da bih video poziciju mog i ostalih plovila?

https://www.amazon.com/RTL-SDR-Blog-RTL2832U-Software-Telescopic/dp/B011HVUEME/ref=pd_day0_147_1?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B011HVUEME&pd_rd_r=TH4TV37GQV4N7SY4RZAS&pd_rd_w=DOVwT&pd_rd_wg=ThuA5&psc=1&refRID=TH4TV37GQV4N7SY4RZAS

https://www.amazon.com/Stratux-Vk-162-Remote-Mount-USB/dp/B01EROIUEW/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1521194482&sr=8-5&keywords=gps+dongle

Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: zankiki 16. Mart. 2018. / 11:17:09
da
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: Dule 16. Mart. 2018. / 11:22:14
Umesto tog prvog linka ja bih preporučio nešto jednostavnije i sigurnije. AIS prijemnik kakav je kupio Ivankoni.
Drugo je GPS prijemnik i on je ok.
Mala je to razlika u ceni da bi se igrao sa dodatnim programima radi štelovanja AIS prijemnika kada imaš gotovo rešenje.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: ivankoni 16. Mart. 2018. / 13:01:45
Sa takvim RTL-SDR prijemnikom moraš da radiš dosta podešavanja. Meni je to bila inicijalna ideja, takodje, ali kad sam video da se ti prijemnici dosta medjusobno razlikuju, da ne postoji jedinstveno rešenje da ga nateraš da prikazuje AIS signale, odlučio sam se za skuplju, ali jednostavniju i sigurniju varijantu (dAISy 2+).

Postoji i dAISy prijemnik koji je jeftiniji od "2+" varijante:
https://www.tindie.com/products/astuder/daisy-ais-receiver/

ali on se može koristiti samo uz računar. Meni je bilo potrebno da lokacije drugih plovila mogu da vidim i na Garminu, što je moguće samo preko NMEA protokola. Na računarima, preko USB veze ovi dAISy prijemnici rade skoro u "plug & play" varijanti, znači bez muke i bez mnogo podešavanja.
Naslov: Odg: AIS prijemnik baziran na DVB-T USB
Poruka od: zankiki 16. Mart. 2018. / 13:04:42
Istina je da se za ovu jeftinu varijantu potroši pola sata do sat da se podesi prvi put, ali to je to, samo prvi put i nikad više... Evo kod mene lepo radi, a domet je identičan kao i sa daisy-jem.