Autor Tema: CE - oznaka na čamcima  (Pročitano 1507 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

  • NF tim
  • *****
    • GORO 3
  • Brod tip: Glastron GS249
  • Dužina: 7,6 m
  • Lokacija: Marina GOGA
  • Marina: Marina Porto Carras
  • Osp: UMČ
CE - oznaka na čamcima
« poslato: 24. April. 2014. / 10:45:15 »
Na mnogim fabrički proizvedenim čamcima stoji oznaka CE.

Šta znači ta oznaka:
Znak CE je skraćenica izraza iz francuskog jezika Conformité Européenne (engl. European Conformity), koji u prevodu na srpski znači evropska usaglašenost. Znak CE je pravno na snazi od 1993, kada je zamenio predhodni EC znak. Uvođenjem CE označavanja u svoje zakonodavstvo Evropska Unija je razvila inovativni instrument za uklanjanje barijera u prometu dobara i zaštitu javnog interesa. CE oznaka je ključni indikator da je prozvod usaglašen sa evropskim zakonodavstvom i da mu je omogućen nesmetan promet na evropskom tržištu. Proizvodi koji su proizvedeni van EEA, a poseduju CE znak takođe imaju pravo na nesmetan promet na evropskom tržištu. Stavljanjem CE znaka na proizvod, proizvođač deklariše da je zadovoljio sve zahteve za dobijanje CE znaka. Neki od tih zahteva su zaštita bezbednosti i zdravlja, zaštita životne sredine itd.

Treba posebno naglasiti da CE znak nije znak kvaliteta proizvoda, i da ne označava geografsko poreklo proizvoda. CE znak simbolizuje da je proizvod: planiran, projektovan, verifikovan, validiran, proizveden i plasiran na tržište u skladu sa suštinskim zahtevima evropskih direktiva u oblasti bezbednosti proizvoda.

CE znak je simbol usaglašenosti proizvoda sa zahtevima direktiva Evropske Unije. Direktive nameću suštinske zahteve, a bliže specifikacije tih zahteva date su u harmonizovanim standardima. Kada proizvod stekne pravo da nosi CE znak, može se slobodno plasirati na tržište Evropskog Ekonomskog prostora - EEA, 28 država članica EU i 4 države članice EFTA. Za plasiranje proizvoda na tržište dražava članica CEFTA još uvek nije neophodan CE znak, ali mnoge od njih su zvanični kandidati za članstvo u EU i uveliko usvajaju harmonizovane standarde (Srbija, Crna Gora i Makedonija).

Obratite pažnju!
CE znak ne treba postavljati na proizvod ako nisu ispunjeni svi zahtevi direktiva. Nepropisno postavljanje CE znaka se oštro kažnjava. Za nepropisno postavljanje CE znaka u opticaju je čitav niz kazni od zadržavanja proizvoda, povlačenja proizvoda sa tržišta, tromesečnog zatvora, krivične istrage do novčane kazne od 70 miliona evra ukoliko proizvod sa nepropisno postavljenim CE znakom nanese štetu.

Neki kineski proizvođači koriste znak China Export koji je veoma sličan CE znaku. Ovaj znak samo označava da je proizvod proizveden u Kini i ništa više od toga. Evropska Komisija ocenila je da znak China Export može dovesti u zabludu evropske potrošače. Evropski Parlament inicirao je razgovore sa kineskim zvaničnicima o rešavanju ovog problema.

Upotreba CE znaka na Čamcima i njegovo značenje
definicija - CE - _(A, B, C ili D)

A. Ocean : Projektovan za produžena putovanja gde uslovi mogu preći snagu vetra veću od 8 ( Beaufortovoj skala ) i visine talasa od 4 metra i veće, ali isključujući abnormalna stanja i plovilo je uglavnom samostalno.

B. Offshore : Projektovan za putovanja dalje od obale gde uslovi ne mogu preći snagu vetra od 8 ( Beaufortovoj skala ) i visinu talasa od 4 metra.

C. Inshore : Projektovan za plovidbu u priobalnim vodama , ušća reka , jezera i reke , gdje uslovi ne mogu preći snagu vetra veću od 6 ( Beaufortovoj skala ) i visine talasa od 2 metra.
 
D. Sheltered waters: Projektovan za putovanja na zaštićenim obalnim vodama , malih uvala, malih jezera, reka i kanala kada uslovi mogu preći snagu vetra veću od 4 ( Beaufortovoj skala ) i visine talasa od 0,3 metra , s povremenim talasimo od 0,5 m maksimalne visine , na primer od prolaska brodova .

Plovila u svakoj kategoriji moraju biti projektovana i izrađena tako da izdrži te vrednosti u pogledu stabilnosti , plovnosti, i drugim relevantnim osnovnim zahtevima (navedenim u Aneksu I.) , i da imaju dobre karakteristike za rukovanje .

Detaljnije o ovome možete pročitati ovde: http://www.yacht-ce-marking.com/index.php/ce-documents/doc_download/24-recreational-craft-directive-200344ec-english

Ponegde možete naći i sledeću oznaku: CE A-8 ili CE C-10, da Vas to ne zbuni, broj koji je dodan uz slovo označava maksimalan broj ljudi na plovilu za koje važi nomenklatura.

 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika