Autor Tema: Primama  (Pročitano 1718 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

  • NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Primama
« poslato: 21. April. 2013. / 00:48:09 »
Ribe su u stanju da zahvaljujuci istancanim organskim senzorima u vodi osete i najmanji nadrazaj
na culo ukusa.Sposobne su da veoma brzo otkriju i najsitnije mrvice hrane.

Kada ovo znamo lako je odgovoriti na pitanje:Cemu sluzi primama? Odgovor je veoma jednostavan:
Da privuce ribe delujuci na njihova izostrena cula.

U tu svrhu se koriste proizvodi poput raznoraznih vrste prezle, brasna i griza, kao i slabije ili jace arome. Ipak, treba,znati da nije dovoljno baciti tek nekoliko ukusnih nokli da bi riba grizla. Priprema hrane za primamu treba da bude prilagodjena trenutnim uslovima:temperaturi vode, jacini recnog toka i navikama riba. U tekucoj vodi, mirisi i arome se, od zone u kojoj primamu bacamo, vrlo brzo i lako sire prema sredini reke.
U mirnoj vodi sve se odvija sporije, te, je, stoga, potrebno upotrebiti hranu vece primamne moci.U hladnim vodama, gde je aktivnost vecine ribljih vrsta smanjena,neophodno je koristiti smesu naglasenog ukusa koja ce probuditi njihov apetit. Leti, naprotiv, primama treba da bude sto laganija kako ne bi prezasitila ribu.
Neke riblje vrste su razvile sklonost ka odredjenim sastojcima primama. Primera radi, linjak voli hleb od djumbira, mrena halapljivo guta sir, dok crvenperka ne moze da odoli aromi koju siri zrnevlje konoplje.
Recept za zimu- 40% 3000 CANAL Sensas, 40% NOIR Sensas i 1/4 flasice Aromix gardon (namenjen crvenperkama).Ovaj satav odgovara ribolovu na kanalu uz dodatak nekog slatkog aditiva prijatnog mirisa. Moze se zameniti Vormix-om.
Izbor boje za primamu zavisi od vise cinilaca: stanja vode, meteoroloskih prilika, godisnjeg doba, navika riba i prirode dna.DEJSTVO PRIMAME NA CULO VIDA


Aktivnost i ostrina vida kod riba zavise od vrste. Cak i ako stvarno ne znamo kako ribe vide, sigurno je da je boja primame od velikog znacaja. Onda, koje boje treba da vam bude smesa za primamu? To zavisi od prirode dna i riba, ali treba imati na umu da boje nemaju toliko znacajnu ulogu koliko kontrasti.
Nekoliko opstih pravila:
- Sljunkovitim i pescanim dnom dominiraju svetle nijanse. te je zbog toga u interesu ribolovca da mu primama bude sto tamnije boje kako bi privukla ribu.
- Na tamnom, muljevitom dnu, ribe ce pre primetiti hranu svetlijih tonova. Zuta i crvena boja, jos kada su fluoroscentne, se takodje lakse uocavaju.
- Boja primame varira u zavisnosti od boje vode. Jasno je da ce u mutnoj vodi, oblak bele kafe proci nezapazeno. Proizvodi koji oslobadjaju boju u vidu oblaka,kao i proizvodi koji ostavljaju vidljive tragove su veoma efikasni: vide se nadaleko i simuliraju jato riba koje se grabe oko hrane. Deluju na njihov instinkt za zajednistvo, karakteristican kod bele ribe, koja je uvek u jatima, u stalnoj potrazi za hranom.
Recept za reke mutnih voda - 4/9 prezle od belog hleba,2/9 PV1.,1/9 mlevenog kikirikija,1/9 kukuruznog griza i 1/9 mlevenog semena lana.
Dodajte smesi malo zemlje kako biste je otezali i crveni kolorant u prahu koji ce na vodi ostaviti trag.
Pocetna primama: Pocetna primama, koja jue prilicno obilata, podrazumeva da na mesto koje smo odabrali bacimo 10 do 15 vecih kugli hrane. Ovaj tip primame se najcesce koristi kada pecamo na velikoj daljini, uglavnom stek stapom i u potrazi za krupnim primercima bele ribe. Savrseno je primenljiv na svim vodenim tokovima, sporim tokovima, kanalima, duvljim barama i jezerima. Obilna primama se podjednako savetuje i za lov velikih, nepoverljivih ciprinida, kao sto su saran i linjak.
Priprema za poziv: Ovaj vid primame se sastoji u tome da u pravilnoim, razmacima izbacujete malu kolicinu hrane. Ova tehnika, neophodna za lov belice i ostale sitne ribe, veoma je primenljiva na velike ciprinide i deverike u brzoj i dubokoj reci. Efikasna je i na barama i kubicima manje dubine. Takodje se preporucuje kada se peca bolonjez tehnikom.

Primama cistim mamcima: Ovde je tradicionalana hrana zamenjena cistim mamcima biljnog ili zivotinjskog porekla. Bacanje primame koja se sastoji od zivih mamaca vrsi se rucno, prackom ili uz pomoc casice pricvrscene za vrh stapa. Kolicina koju bacamo je minimalna, ali su intervali redovni. Ovaj nacin primame odgovara ribolovu na mirnim plitkim vodama i , narocito, za pojedine vrste kao sto su mrena i klen.
Primame spremljene u kucnoj reziji su dugo vremena bile neopravdano skrivane velom tajne i maltene su postale legende. Istina je da ovde nema mnogo mistike, a da biste sami spremali dobru smesu, dovoljno je da poznajete pojedine proizvode, njihovo primamno dejstvo i nacin na koji utice na cula riba. Na vama je da ispitate razne kombinacije i na kraju nacinite onu pravu kombinaciju.

 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika