Autor Tema: Uticaj vode na uspeh  (Pročitano 2454 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

 • NF tim
 • *
 • Osp: UMČ
Uticaj vode na uspeh
« poslato: 09. Maj. 2013. / 22:31:24 »
UTICAJ VODE NA USPEH U RIBOLOVUPosvetiti malo vremena detaljnom posmatranju vode na kojoj se lovi pre početka ribolova možei te kako uticati na njegov ishod

Prehrambena aktivnost riba grabljivica, između ostalog, uveliko zavisi i od uslova vode na kojoj se lovi, odnosno njenoj temperaturi, nivou i boji.

TEMPERATURA
Kada je reč o temperaturi, naravno, ona zavisi od meteoroloških uslova: sunca, kiše i vetra, ali pre svega od temperature vazduha. U rekama, zbog vodenog protoka, temperatura je prilično ujednačena u svim slojevima vode. Ovo ne važi za mrtve rukavce i uvale i tu se u proleće grabljivice okupljaju radi mresta, ostatak godine se neprestano prilagođavaju temperaturnim varijacijama.

Za ribolov su najgore nagle promene. Na primer, iznenadni pad temperature vode u većini slučajeva grabljivicama smanjuje apetit. Potrebno je tada čekati dva do tri dana pre nego što se počnu ponovno normalno hraniti.

Za razliku od tekućih u stajaćim vodama se mogu uočiti velike razlike u temperaturi vode, zavisno od dubine. Leti, na primer, voda na površini može dostići 20º, dok 20 metara dublje ona retko prelazi 10º Celzijusa.

Zimi je situacija obrnuta: površina ribnjaka i jezera često je zamrznuta, dok se na dubini od dvadeset metara temperatura može održati na 10º C. Zahvaljujući redovnom merenju temperature pri svakom izlasku u ribolov ustanovili smo da se najpogodnija termička zona, manje-više tokom cele godine, i za skoro sve ribe grabljivice nalazi na temperaturi od 13 do 16 º C.

NIVO
I nivo vode utiče na aktivnost grabljivica, posebno smuđa. U rekama, kada vodostaj naglo opadne, smuđ traga za dubokim mestima kao i svim izvorima sveže vode bogate kiseonikom, kao što su prilivi potoka ili mesta ispod brana. Za vreme porasta vodostaja usled prolećnih i jesenjih kiša prehrambena aktivnost smuđa uveliko se povećava. Što voda više raste, sve je manje raspoloživih mesta najčešće blizu obale, a na svakom mestu broj riba je veći. Ovaj fenomen je naročito uočljiv za vreme porasta voda.

BOJA
U pogledu boje vode iskustvo je pokazalo da štuka više voli prirodno zatamnjene od svetlih voda. Međutim, u prljavim vodama usled jesenjih kiša, na primer, retko kada dobro grize, za razliku od smuđa koji je tada izuzetno aktivan i čini se prilično neoprezan, nego što je to slučaj u bistrim vodama.
 

Van mreže Dule

 • NF tim
 • *
  • DIVAS
 • Brod tip: TY
 • Dužina: 13,5 m
 • Lokacija: Ada Ciganlija
 • MMSI: 279212134
 • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Uticaj vode na uspeh
« Odgovor #1 poslato: 18. Mart. 2014. / 22:21:45 »
I ovo utiče...

Klik na sliku

 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika