Autor Tema: Zasto nam se otkacinju ?  (Pročitano 1381 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

  • NF tim
  • *
  • Osp: UMČ
Zasto nam se otkacinju ?
« poslato: 09. Maj. 2013. / 22:34:18 »
                                          ZAŠTO NAM SE  OTKAČINJU


  Jasno je da u ribolovu pored znanja i veštine treba imati i sreće. Osim okolnosti koje su omogućile susret grabljivice i varalice, postoji niz radnji, od kontre pa do prihvatanja ulova, da bi borba bila uspešno okončana. Neblagovremeno odrađivanje ili izostavljanje tih radnji vrlo često dovodi do neuspeha. Nema tog ribolovca koji je izvadio sve zakačene ribe, mada ima onih koji tvrde da im se nikada ni jedna riba nije otkačila i da kod njih ona nema nikakvih šansi. Teško je priznati sopstvenu grešku, ali i kada ne grešimo postoje stvari na koje ne možemo da utičemo. Ako su otkačinjanja češća i veća od 10% realizovanih uboda, valja nam vratiti film u nazad i analizirati bar pet najčešćih slučajeva.
 

 

Ispravljena udica


Plitko ubodena udica u viličnu kost je čest slučaj na koji ribolovac nema mogućnost da utiče. Otkačinjanje je najčešći ishod i pored veštine i dobro odabrane opreme. Čak i dobro naoštrena kovanica, pod momentom koji deluje na savijeni deo udice, teži da se ispravi, menja ugao uboda, tako da oštrica pod tim uslovima ne prodire već grebe i seče kost i tkivo, što rezultira otkačinjanjem. Često se neznatno ispravljanje ne vidi na udici, jer je radnja obavljena u opsegu elastičnih deformacija. Izuzetak su Aberdeen, žičane udice koje se plastično deformišu, što vrlo često spasava varalicu ali i ribu.

  

Pokidana struna


Na kamenitim terenima, ali i na svim ostalim mestima sa puno prepreka, potrebno je često kontrolisati bar jedan metar strune iznad varalice. Propuštanjem strune između palca i kažiprsta lako se osete oštećeni delovi koje treba ukloniti. Oštri bridovi kamenja, a naročito školjke zasecaju strunu čija je nosovost na tim mestima daleko niža od deklarisane. To je razlog kidanja strune i to onda kada najmanje očekujemo.

  

Pobegla u granje

Na najboljim mestima se najčešće prave najveće greške. Dobro odabran, snažan i podešen pribor i u najtežim uslovima omogućava beskompromisna rešenja, ali... Brza borba na krakom odstojanju zahteva dobru pripremu, pri čemu se unapred određuju moguć tok borbe, mesto napada, prostor za zamaranje i dovođenje, kao i najpogodniji način i mesto prihvatanja ulova. Svako oklevanje i bespotrebno popuštanje riba kažnjava. Naročito velika... i naročito štuka.

  

Otkačila se pri obali

Loše zakačena riba često spada pri samoj obali, jer je tada elastičnost strune najmanja, a iskorišćenost elastičnosti štapa nedovoljna  zbog oštrog ugla koji čini struna u odnosu na osnovu štapa. Ipak, najčešća otkačinjanja pri obali se dešavaju zbog dovođanja odmorne ribe u plićak ili nepravilnog prihvatanja. 

 

Spala posle par sekundi

U ovom slučaju najveći i najčešći propust je neblagovremena kontra. Ako pod «psihičkom sekundom» podrazumevamo vreme koje provede informacija lutajući po glavi i tražeći mozak, vreme da rukovodeći organ pošalje komandu izvršnom organu i vreme da izvršni organ realizuje komandu, odnosno otkontrira, zaključujemo da je kontra proces koji traje. I samo podizanje štapa i eliminisanje viška strune, elastičnosti štapa i strune, pomak udice, deluje kao pokret, ali on troši vreme. A kada je vremena malo, a radnji puno, zna se – kasni se. Brzina shvatanja i reagovanja je individualna stvar, pa se tu mnogo ne može na bolje promeniti. 

Ipak, pokušajmo da na neki način sistematizujemo najčešće razloge neuspeha i izvučemo određene zaključke:

Da rezimiramo:

1. Nepravilan izbor opreme, odnosno oprema neprilagođena uslovima ribolova

2. Nepodešenost opreme

3. Dotrajala oprema

4. Neosmišljen način ribolova

5. Nepravilna upotreba pribora

6. Zakasnela i mlaka kontra

7. Nedovoljno zamaranje tamo gde je to moguće ili previše nekontrolisanog popuštanja

8. Neenergično dovođenje u slučajevima kada je to neophodno, ili nepotrebno forsiranje i dovođenje odmorne ribe u plićak

9. Oklevanje kod prihvatanja ili nekorišćenje kuke ili meredova

10. Ubod u loše mesto

 

Kod navedenih propusta, od 1 do 9, ribolovac može u potpunosti uticati na uzroke neuspeha, a pod 10 delimično. Razlozi od 1 do 4 se mogu otkloniti pre početka ribolova, a od 5 do 9 u toku ribolova. Ubod u loše mesto će uvek biti jedan od razloga otkačinjanja, a ne bi bilo interesantno da ulov uvek bude izvestan.

 


--------------------------------------------------------------------------------

 Za ovaj tekst, kao i za mnoge druge zahvaljujemo Draganu Radojeviću ...  iz knjige «Varaličarenje na rekama i jezerima»

 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika