Autor Tema: Nije lose obnoviti gradivo !  (Pročitano 8664 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže deda

 • NF tim
 • *
 • Osp: UMČ
Nije lose obnoviti gradivo !
« poslato: 29. Avgust. 2013. / 18:37:15 »
Posto je bilo predloga da pisem o ribolovu i to od osnovnih stvari pa nadalje , posle suocavanja sa istinom da i sam radim mnoge stvari pogresno ponudicu vam neke sajtove gde o tome pisu bolji od mene .


No.1   http://www.pecarosi.com/index.html

Van mreže deda

 • NF tim
 • *
 • Osp: UMČ
Odg: Nije lose obnoviti gradivo !
« Odgovor #1 poslato: 30. Avgust. 2013. / 12:18:00 »
Tekst preuzet sa sajta Zanimljivo.org


Lov štuke na varalicu - za početnike

Ribolov  štuke varalicom je veoma popularan i to bez razloga. Dva razloga koja se najčešće ističu su dinamičnost takvog načina ribolova, jer se pri jednom izlasku obiđe više terena i još što se ne mora nositi toliko pribora kao kad se štuka lovi na plovak ili dubinu.

Što se tiče pribora za lov štuke varalicama, potreban je štap dužine oko  3m  i težine bacanja od 50 do 80gr. Ovde je teško dati neke tačnije preporuke, nego samo ovako okvirno, jer jer potrebno da ribolovac sam prilagodi štap terenu gde peca i tipu varalica koje koristi. Kada su u pitanju mašinice, tu je neka opšta preporuka da se uzme kvalitetnija mašinica na koju staje 100m monofila od 0.30. Što se tiče opcije da li će se koristiti monofil ili struna, na samom je ribolovcu da proba i da odluči. Ja lično koristim monofil i zadovoljan sam sa rezultatima.

Prilikom ribolova štuke varalicama, poželjno je korišćenje sajlice na kraju sistema, i da se za nju kači varalica. Izbor sajlica je prilično širok, lako se mogu nabaviti materijali za samogradnju kod kuće. U svakom slučaju sajlice su nešto na čemu ne treba štedeti. Međutim mana kod korišćenja sajlica jeste što smetaju varalicama da se u vodi kreću kako su proizvođači zamislili, a to se posebno odnosi na voblere.

ribolov stuke


Ribolov varalicom, zbog manje količine opreme koja se nosi omogućava da se obiđe više različitih terena. Kad se dođe na mesto gde će se loviti riba, obično se prvo pretraži teren sa nekim šedom, te se tako proveri ima li nekih prepreka u vodi za koje bi se eventualno moglo kačiti. Ukoliko se varalica i zakači, gubitak šeda je relativno lakši nego nekog voblera. Ukoliko se već pecalo na tom terenu, tad se već zna ima li prepreka u vodi i mogu se koristiti i druge varalice. Najpopularnije varalice za lov štuke su leptiri, kašike, vobleri i silikonci.

Tereni za ribolov su standardni za štuku, prepreke u vodi su poželjne, ali ne i obavezne. Češće se štuka može naći u mirnijim delovima vodotoka na rekama, a kanali i bare su za nju stvoreni. Kako je u pitanju grabljivac koji napada iz zasede, veliki broj udaraca na varalicu se dešava prilikom provlačenja pored neke prepreke u vodi. Na reci su pogodniji tereni posuti kamenom, nego oni sa peskom. Ali i tu igra uticaj kretanje vode, pa se i na to treba obratiti pažnja pri odabiru mesta za pecanje štuke.

Dodatna oprema koju treba spomenuti jeste prsluk ili torba koji će služiti za nošenje varalica, nekoliko kutija za varalice, špic - klješta sa kojima ćemo otkačiti ribu sa trokrake udice. U rezervi treba imati i nekoliko sajlica, pošto sa ribolovom oko prepreka u vodi  dešava da se zakači varalica za prepreku. Posle gubitka varalice sistem se mora ponovo montirati.

Kako zabaciti varalicu

Kada se varalica zabacuje, potrebno je kod mašinice prstom uhvatiti strunu i otpustiti preklopnik. Sama tehnika zabacivanja varalice podrazumeva da se štapom zamahne iza leđa i potom naglo prema napred. Varalica treba da bude udaljena oko 15cm od vrha štapa i u trenutku zamaha prema napred, kad se varalica nađe iznad nas potrebno je pustiti strunu. I tu sad slede finese, koliko će jak zamah biti, koliko će varalica biti udaljena od vrha i na kraju u kom trenutku ćemo pustiti strunu. Pravilnim usklađivanjem navedenih stvari, varalicu ćemo zabaciti tačno na željenu poziciju. Svaki teren i svaka vrsta varalice zahtevaju drugačij pristup, ali praksom to sve brzo dođe na svoje mesto.

Van mreže sceka

 • NF tim
 • *
  • GORO 3
 • Brod tip: Glastron GS249
 • Dužina: 7,6 m
 • Lokacija: Marina GOGA
 • Marina: Marina Porto Carras
 • Osp: UMČ
Odg: Nije lose obnoviti gradivo !
« Odgovor #2 poslato: 31. Avgust. 2013. / 10:03:58 »
@ Deda, odlican tekst. Ja sam kao mali (do svoje 15 godine) dosta pecao ali sam onda napravio veliki prekid i sada kada sam hteo da kupim neku skromnu opremu da ipak imam na camcu, bio sam totalno zbunjen kako izborom tako i varijantama.

Molim te daj jos takvih tekstova i ako mozes da ih ilustrujes sa nekim slicicama najcesce koriscene opreme za pojedini tip pecanja kako bi i mi totalni pocetnici znali sta da izaberemo jer za nas izrazi tipa vobler, sed, i slicno su malo komplikovani. Recimo ono da imamo spic kljesta je odlican trik koga se ne bi nikad setio!  rfcdvb

Ono sto je licno meni interesantno su varijante pecanja varalicom i plovkom kao, po meni, idealni za da prodje vreme i da se zabavim i naucim decu, dok su dubinke i ostali nacini pecanja ipak za ozbiljnije pecarose. Doduse moram priznati da jos nista nisam upecao na varalicu a na plovak jesam jednu ribicu na moru (jadna bila je dovoljno glupa da je ja upecam, ali je prezivela i odmah sam je pustio).  wesdfvg

Van mreže deda

 • NF tim
 • *
 • Osp: UMČ
Odg: Nije lose obnoviti gradivo !
« Odgovor #3 poslato: 31. Avgust. 2013. / 13:50:55 »
Ribolov na plovak 

Tekst i slike preuzeti sa sajta pecaros.in.rs
 

Mnogi grese smatrajuci da je ribolov na plovak, ribolov za pocetnike. Ribolov na plovak, osim sto omogucava brzo i efikasno hvatanje velikog broja najrazlicitijih vrsta ribe, pretstavlja i jedan izuzetno interesantan nacin ribolova. Plovak pretstavlja nasu vizuelnu vezu sa ribom i zato ga traba pazljivo birati. Za svaku mogucu kombinaciju ulova (tekuca ili stajaca voda, dubina, vetar, vrsta ribe...) postoji odgovarajuci plovak, pa iako se cesto cini nebinto, pravilan izbor plovka je cesto oducujuci faktor.
 
 
 

Ribolov plovkom mozemo podeliti na vise nacina, dva naj vaznija su da li lovimo na tekucim ili stajacim vodama, i da li lovimo grabljivice ili biljojede.

Lov grabljivice na plovak predstavlja vrlo efikasan metod, posebno u hladnijim jesenjim danima. Mozemo koristiti klizeci ili fixni plovak.
 
 
 

Lov grabljivica fixnim plovkom uglavnom koristimo za lov na manjim dubinama (do 3m). Koristimo plovak odgovarajuce nosivosti, u zavisnosti kolika nam je riba mamac (kako ga nebi stalno potapala) i sistem montiramo na dva nacina. Prvi nacin je za terene sa potpuno cistim dnom, na kojem nema bojazni da ce se mamac upetljati o neku podvodnu prepreku. Poenta sistema je prezentovati mamac sto blize dnu, kako bi isprovocirali grabljivicin napad. (na takvim terenima grabljivice se najcesce skrivaju u kakvom ulegnucu u dnu). Na osnovni najlon montiramo dva olova, na medjusobnoj udaljenisti od oko 10cm, ispod postavljamo virblu, i na nju kacimo predvez sa trokrakom ili jednokrakom udicom(uko lovite stuku pozeljno je koristiti sajlicu)(sl.1). Ukoliko imate koristite ribe dna, sto zbog lakseg raspoznavanja od strane grabljivice, sto da nebi pokusavala da izlazi na povrsinu i tako mrsila najlon. Kada lovimo na terenima sa dosta podvodnog krsa, ili jako zatravljenim terenima, ribicu prezentujemo u nesto visim slojevima vode. Na osnovni najlon montiramo jedno olovo, a na 20-ak cm iznad njega treba da je virbla sa predvezom na kojem je udica. Duzina predvaza treba da je nesto kraca nego odstojanje virble od olova, kako bi riba u svakom trenutku bila iznad nivoa olova. Kod nas se ovim sistemima najcesce lovi stuka, a desavaju se i nenamerni ulovi smudja ili bandara.

 
 
 
 

Lov grabljivica klizecim plovkom uglavnom koristimo na vecim dibinama, najcesce preko 3m(tj. dubinama vecim od duzine naseg stapa). Na ovaj nacin uspesno se love stuka i smudj na stajacim i sporotekucim vodama. Nacini montiranja sistema su slicni kao i kod fixnog plovka, a razlika je u tome sto plovak nije fixiran na osnovni najlon, vec se slobodno krece u intervalu koji smo mu odredili granicnicima.
 
 
 

Lov biljojednih vrsta ribolovom na plovak veoma je raznovrstan. Za pocetak je najbolje da povezemo kretanje plovka na povrsini sa onim sto se desava ispod nje. Kada plovak pocne da se izdize, i potom poleze, znaci da je riba uzela mamac, i krenula ka povrsini, neutralizujuci tako teret olova. Kada plovak tone, riba, sa mamcem u ustima, krece na dole, ili pak u stranu...sve to mnogo bolje mozete da razumete na sledecoj slici:
 
 
 

a) lagano kretanje ribe na dole, po uzimanju mamca

b)lagano kretanje ribe na gore, po uzimanju mamca

c)potpuno poleganje plovka usled neutralisanje tezine olova

d) potpuno potapanje plovka usled naglog kretanja ribe u stranu
 
 
 

Ribolov biljojednih vrsta na plovak deli se na tri vrste: ribolov spustanjem, ribolov cekanjem, i ribolov podizanjem.

 
 
 
 

Ribolov spustanjem (sl.br.4)najcesce se koristi na mestima sa jednolicnim i cistim dnom, poput sljuncanih klizista, a jos je primenljiv i na mestima gde se spajaju dva toka, i dno je u kaskadama, ili je prepuno rupa. Sistem se koristi na tekucim vodama i montira se tako da je udica na 30-ak cm od olova. Najbolje je staviti par sitnijih olovaca kako bi se tezina ravnomernije rasporedila i tonjenje mamca ucinilo sto prirodnijim. Dubina treba da je podesena tako da mamac jedva dodiruje dno, na najplicim mestima. Pozeljno je u veci mrezasti dzak staviti ciglu kao otezanje, zatim napuniti nekom hranom, poput hleba i kuvanog krompira, i spustiti na zeljeno mesto pecanja, a plovak pustati da ga voda nosi pokraj njega.
 
 
 

Ribolov cekanjem koristi se uglavnom na stajacim i sporotekucim vodama. Kao sto i ime kaze njime ne trazimo ribu vec je cekamo na odredjenom mestu, uz pozeljno hranjenje mesta. Praktican je za mesta sa dosta podvodnih prepreka i veoma zatravljena mesta, na kojima prezentujemo mamac u blizini tih zaklona i pokusavamo ribu da izvucemo do toga mesta. Mamac stoji nepomicno na dnu i
 
 
 

nalazi se na 30-ak cm od olova. Razlog za to je da riba pri uzimanju mamca ne primeti otpor olova i da ga dobro pokupi pre nego oseti otpor. Obicno vidimo snaze udarce, u vidu nosenja plovka u stranu ili podvlacenje. Olova je najbolje rasporediti na manjem rastojanju po nekoliko komada, kako bi pravilno raspodelili tezinu. Primer montiranja sistema za ribolov cekanjem mozete videti na slici br. 5.

Ribolov podizanjem veoma je slican ribolovu cekanjem, i takodje se primenjuje na sporotekucim vodama i na stajacicama. Osnovna razlika je u postavljanju udice. koja na ovom sistemu ide na svega 5 do 7.5cm od olova, tako da potez registrujemo i pri najmanjem kontaktu ribe sa udicom. Ribo momentalno preuzima tezinu olova, tako da se plovak izdize i polako poleze, sto je trenutak za kontru. Najbolje je montirati jedno vece olove, ali se takodje moze upotrebiti niz sitnijih, ukoliko ucinimo to, pozeljno je da su gusto zbijena kako bi brze prenela opterecenje na ribu. Ovaj sistem se najcesce korisit u lovu liljaka i saranja, a odlican je i u nocnom ribolovu, sa svetlecim plovcima (mnogo je uocljivije kretanje nego kod “cekanja”).

U ribolovu plovkom postoje razne varijante i podsistemi, a takodje je dobro pridrzavati se i nekih prakticnih saveta: razdaljina udice od najdonjeg olova mora biti manja nego razdaljina najgornjeg olova od plovka(kako nebi bilo mrselja prilikom zabacaja), ukoliko pecamo blizu obale olova treba da su gusce zbijena nego ukolikopecamo na veci razdaljinama, i naravno, primama je cesto odlucujuci faktor pri pecanju na plovak...

 

Van mreže deda

 • NF tim
 • *
 • Osp: UMČ
Odg: Nije lose obnoviti gradivo !
« Odgovor #4 poslato: 31. Avgust. 2013. / 13:53:32 »
plovci i nacin prezentacije mamca

Slike preuzete sa sajta pecaros.in.rs

Van mreže maverick

 • Moderator
 • *****
 • http://pecaros-os.com/index.php
  • maverick
 • Brod tip: tiger shark yamaha 25 4t
 • Dužina: 4.3
 • Lokacija: Osijek
Odg: Nije lose obnoviti gradivo !
« Odgovor #5 poslato: 04. Septembar. 2013. / 01:15:07 »
Deda nema lose tehnike, cim si na vodi a udica zabacena, svasta se moze dogoditi....ja inace lovim samo smudja i soma, najvise varalicama i dosta ređe na kedera...onim famoznim muvanjem na jig glavi....kad sam s djecom na vodi onda plovak...kad sam s drustvom onda lovimo neki alkohol.... uygjnh

sto se tice varalice, najlakse je probati loviti štuku i bucova, malo metalnih varalica poput kasika, kojeg mepsa...i kastmastera uvijek ce donijeti ulov....poslije toga gume na jig glavama i po koji vobler mogu uveseliti svakog ribolovca koji zeli uloviti po kojeg smudja...sto hladnije vrijeme sanse za ulov su sve vece...najbolje bude kad padnemo u neki lagani minus s temperaturom... tfrdx
Puno zahtjevnije je varalicariti soma, pocevsi od pribora, mjesta i dosta upornosti ..i sam znam po nekoliko dana provesti na vodi a da mi se ni ne javi...a kamoli da ga ulovim....ali on daje i najvise borbe, adrenalin je na maximumu...a i u okolnim birtijama tad vec pricaju kako si opasan ribolovac kad u sezoni ulovis par komada preko desetak ili dvadesetak kg... lkjhgfvh

Van mreže Dule

 • NF tim
 • *
  • DIVAS
 • Brod tip: TY
 • Dužina: 13,5 m
 • Lokacija: Ada Ciganlija
 • MMSI: 279212134
 • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Nije lose obnoviti gradivo !
« Odgovor #6 poslato: 20. Mart. 2015. / 20:20:43 »
Možda će nekome koristiti.

 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika