Forum > Ribe naših reka

Koliko može da naraste som?

(1/1)

Dule:
Prema pouzdanim i dostupnim podacima najvećeg soma na ovim našim prostorima, ulovio je Franjo Bihler alas iz Zemuna, na udicu, 1938. godine. Ulovljen je na ušću Save u Dunav, kod malog Konjskog ostrva. Som je bio težak 147 kg. Ostalo je zabeleženo da je som zagrizao na manića teškog 150 grama koji je postavljen kao mamac na struk.
Još većeg soma, teškog 152 kg, uginulog, pronašli su alasi kod Beljarice iznad Zemuna, 1945. 
Postoji neproveren zapis da su na Kazuku, kod Apatina, ribari, 3.aprila 1958. ulovili u bubanj (ribarski alat) soma od 208 kg. Inače, za alase i njihove registrovane ulove vezani su najpouzdaniji podaci krajem 19. i početkom 20. veka. Tada su funkcionisale ribarske zadruge i ulov se beležio.
Nesumnjivo som je naša najveća slatkovodna vrsta. U literaturi se spominje da je som najveća europska slatkovodna vrsta i da može da naraste do tri metra dužine s težinom od 250 do 300 kg (Petković, "Sve o ribolovu"), pa i više od 300 kg i do 5 metra dužine ("Ribarstvo", grupa autora, str. 159).
I Brehm u "Životu životinja" navodi da neretko naraste u dužinu od tri metra, a da može biti težak od 200 do 250 kg. 
M. Đonić u knjizi "Riblji svet" navodi da je "jedan alas, na Odri, uhvatio soma teškog 400 kg i dugačkog oko 5 metra". Na žalost, kada su u pitanju tako veliki primerci soma, detaljnijih podataka o ulovu, kada je ulovljen, na šta, kada i ko je bio sretni ribolovac – nema!
Zaključak je da  ni tih davnih godina kada je, što danas mislimo, velikih somova bilo više u našim velikim rijekama, ulovi teži od 70 kg nisu bili tako česti.

Dule:

Dule:
Naravno, profesionalni ribari drže rekorde...


Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju