Forum > Sam svoj majstor

AIS prijemnik baziran na DVB-T USB

(1/10) > >>

broker975fx:
Čime

Ovo je varijanta AIS prijemnika baziranom na jeftinom DVB-T USB uredjaju koji uz adekvatne drajvere i programe moze da sluzi kao Software Defined Radio prijemik za opseg od 50MHz do 1700MHz a uz male  prepravke i za  oseg od 0Mhz do 28.8MHz. Uredjaj je prvestveno namenjen za prijem FM Radia i digitalne televizije po DVB-T standardu, sto znaci da u ovoj njegovoj osnovnoj funkciji on kod nas nec raditi jer smo mi iz nekog razloga prihvatili drugi standard.

Sama spravica iako je mala uopste nije naivna I u sprezi sa drajverima I softverom moze posluziti za razne zanimljive namene. Komercijalno cela prica pocinje kada se u ovo umešao jedan od većih proizvodjač čipova Realtek koji je izbacio na trziste RTL2832U chipset i automatski doveo do drasticnog obaranja cene ovakvih gotovih uredjaja. Koga zanima na netu se moze naci sta u sebi sadrzi ova spravica.

Onda su pametni ljudi igrajuci se sa ovim cipovima došli do zaključka da ovaj RTL2832U moze da radi AD konverziju i da izlazne podatke izbacuje kao RAW (ne procesiran/ne kompresovane) zapis te da se daljim procesiranjem, demodulacijom i dekodiranjem korišćenjem raznih softvera moze dobiti čarolija, te otud ova spravica u SDR svetu. Ova mala igračka u sprezi sa odgovarajućom antenom svašta zanimljivo može, npr slušanje nebeskih tela i slične SF stvari

broker975fx:
Šta je potrebno od hardvera

1.Kompijuter – sa win7/8/10 – moguce je i na XP ali sa posebnom verzijom drajvera, Cela prica funkcionise i na Linuxu ali to nisam radio pa ovo vazi samo za win. Preporuka je da u masini bude vise od 2giga rama
2. DVB-T USB baziran na RTL2832U chipsetu. Moguce ga je kupiti i kod nas po nesto vecoj ceni ili naručivanje sa e bay-a ili alija. Ja sam koristio malo kvalitetniji R820T2 RTL2832U  TCXO V3 Dongle sa metalnim kucistem, Sma konektorom i malo kvalitetnijim delovima, cena ako 20 usd ili u Beogradu 4000 rsd
3. Antena - sto je prica za sebe ali za pocetak  svaka koja je VHF opsegu ce raditi. Ono sto je potrebno obratiti paznju da je malo cimanje male konektore sa plasticnjih i jeftinijih tunera naterati i povezati sa antenom pa je bolje onda ici na ove malo skuplje tjunere koji na sebi imaju SMA konektore koji se u svakoj radnji koja prodaje elektronske komponente moze kupiti.
4. 50omski koaksialni kabl kojim ce se tjuner povezati sa antenom.

broker975fx:
Programi: drajeveri i SDR#

Da se ne davi sada puno da bi ovaj USB dongl proradio za početak je potrebno naci i instalirati drajvere, to se radi preko programa Zadig. Sledeci korak je skidanje programa SDR Sharp (SDR#) koji ce služiti za finu kalibraciju uredjaja kao i pronalaženja i provere antene i sl. U ovom programu se sve jako lako i vizuelno utvrdjuje i jednom kada smo sigurni da hvatamo AISsignale na njihovim frekvencijama ovaj program mozemo zatvoriti.


Programi: dekoder

Sami signali koje vidimo i donekle cujemo u programu SDR# su u tom obliku neupotrebljivi te je te signale potrebno na neki način dešifrovati  i prevesti. Za dekodiranje AIS poruka moguće je koristiti nekoliko programa ali se uglavnom predlažu dva. Na netu preporučuju Aisdeco2 a za njim je program Aismon. Ovaj prvi je izgleda definitivno bolje rešenje jer za prikazivanje meta na karti sem njega i karte nije ništa više potrebno, pri čemu vrši skeniranje obe ais frekvencije.

Aismon je alternativa ovom prvom, prati samo jednu frekvenciju i za njega je potrebno instalirati virtualni kabl. Pored toga za rad je neophodno da radi program SDR#  i vrši skeniranje samo jedne od dve frekvencije. Kako je više stvari upošljeno na računaru vrlo verovatno je da je i potrošnja struje veća a i refreš meta je definitivno sporiji u odnosu na Aisdeco2

broker975fx:
Dekoder: aisdeco2

Instalacija Aisdeco2 je lagana ali je pokretanje programa prvi put malo čupava jer po difoltu ne dostaje nekoliko .dill fajlova, te ih je neophodno skinuti i u baciti u folder gde je skinut dekoder. Pre prvog pokretanja potrebno je editovati .bat fajl sa komandom u ovoj formi:

 @echo off
cmd /c aisdeco2.exe --device-index 0 --gain 42.1 --freq-correction 5 --freq 161975000 --freq 162025000 --net 30007 --udp 127.0.0.1:4159
PAUSE
exit

Gain kao I freq-correction je ranije utvrdjena u programu SDR#., net i udp su veze za povezivanje sa opncpn-om
Kada se ovo unese sejvira se ovaj fajl a zatim sa duplim klikom ponovo pokrece (.bat) i program počinje da vrši dekodiranje.

broker975fx:
Povezivanje aisdeco2 i Opncpn

Sama dekodirana poruka ništa ne znači i da bi se mete pojavile na karti potrebno je povezati ova dva programa. To se radi tako što se otvori OpenCPN a zatim ode na option/connection pa na add new connection

U properties treba cekirati Network, u protokolu treba staviti UTP, adresa staviti  127.0.0.1, data port staviti 4159, prioritet 0 (mada izgleda da nije bitno)

Apply pa OK

Ako nije pokrenut AISdeco onda zatvoriti opncpn, Startovati bat fajla na aisdeco2 a zatim startovati opncpn. Ako je sve uradjeno kako treba na mapi će početi da se pojavljuju AIS mete.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju