Autor Tema: Stockholm och Upplands Väsby  (Pročitano 516 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zox

  • NF clan
  • *
Stockholm och Upplands Väsby
« poslato: 04. Februar. 2018. / 14:22:24 »
Фотографије начињене 2010 и 2011 године за време боравка у Шведској. На њима су градови Стокхолм и Упландс Весби. Упландс Весби је диван градић удаљен 25km од главног града. Стокхолм је предиван град на мору и прича је за себе. Једрилица, бродица и бродова на сваком педљу акваторија. Градски превоз је фантазија, тачан у минут, исправан, уредан. Такви су им и бродови за јавни превоз. Карта јавног превоза важи за аутобус, воз, метро, аутобус, ноћни аутобус, трамвај, брод и на месечном нивоу кошта 600 круна (60€). Број путовања је неограничен. Сви грађани у аутобус улазе на предња, а излазе на остала врата. Нисам никада приметио да је неко ушао на средња или задња врата. Инвалиди имају покретан лифт на средњим вратима. Људи су пријатни и благи. Nаспрам нас изгледају веома младолико. Све је уређено и ништа се не препушта случају. Социјална политика најбоља у Европи. Потпуно дијаметрално супротно од Балкана. Нема буке ни у центру града. Возачи не употребљавају звучне сигнале да би се неком јавили. Не трубе ако је неко учинио прекршај у саобраћају или застао из неког разлога. Звучни сигнал се даје само у случају опасности.

Градови су чисти. Апсолутно не постоје дивље депоније. Отпад се рециклира до те мере да држава Шведска увози ђубре, јер немају своје. Снег је почео падати у октобру и до марта није престајао. Улице чисти велики број специјализоване механизације. Када прође грдалица и смакне снег у страну, чим се створи већи нанос до тротоара комплетан снег се утовари у камионе и однесе.

Луке и марине су велике, има их свугде. Пловни објекти су сређени, нема кршева, свако негује свој чамац.

Требао сам тамо заувек остати и сада би био Мр. Свен и живео у уређеној држави, ал` јбг, судбина је чудо...  Вратила ме несрећним случајем назад...
Дођем само мало у Србију на 3 недеље и бум -саобраћајни удес, фрактура другог лумбалног пршљена, распарана доња усна до браде, десет шавова... Док сам се опоравио прође мој златни воз...    `Бем ти живот...    :)

На прве три је Упландс Весби, остало Стокхолм.Снимак и више фотографија можете погледати у видеу.


 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika