Autor Tema: Резерват биосфере "Бачко Подунавље"  (Pročitano 782 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zagor

  • NF clan
  • *
Резерват биосфере "Бачко Подунавље"
« poslato: 05. Februar. 2018. / 11:40:29 »
Одлуком Међународног координационог савета УНЕСЦО програма „Човек и биосфера“, на састанку одржаном 14. јуна 2017. године у Паризу, „Бачко Подунавље“ је уписано на Светску листу резервата биосфере. Овом одлуком, након 16 година, односно од 2001. године када је проглашен простор „Голија-Студеница“ за светски резерват биосфере, Србија је добила друго подручје које се налази на УНЕСЦО светској мапи природних добара у статусу резервата биосфере.

Резерват биосфере „Бачко-Подунавље“ се овом одлуком придружио светској мрежи коју чине 669 резервата биосфере признатих од стране УНЕСЦО-а, осмишљених са циљем очувања природног богатства од изузетног значаја и промовисања одрживог развоја локалних заједница на тим подручјима.

Резерват биосфере „Бачко-Подунавље“ налази се на северозападу Србије у Војводини и део је Европског Амазона, који представља једну од најочуванијих ритско-мочварних целина на читавом току Дунава. Овај јединствени речни предео је подручје изузетне биолошке разноврсности и ретких природних станишта као што су простране плавне шуме, аде, рукавци и пешчане речне обале.

У оквиру Резервата биосфере „Бачко Подунавље“, који се простире на подручју од 176.653 хектара на територији општина Сомбор, Апатин, Оџаци, Бач и Бачка Паланка, налазе се четири заштићена подручја, међу којима се издвајају Специјални резерват природе „Горње Подунавље“ и „Карађорђево“.

Простор „Бачко-Подунавље“ се такође одликује веома богатом културном баштином која је доказ сусретања бројних народа и култура на овом простору.

Уписом на листу резервата биосфере подручја „Бачко-Подунавље“, учињен је корак ка успостваљању прекограничног резервата биосфере „Мура-Драва-Дунав“, првог заштићеног подручја у свету које се простире у пет земаља: Србији, Хрватској, Мађарској, Словенији и Аустрији. За резерват биосфере прво је проглашено подручје које се налази на простору Мађарске и Хрватске 2012. године, док је Словенија поднела своју номинацију почетком ове године, а Аустрија је најавила да ће своју номинацију поднети ускоро.

Извор: http://www.zzps.rs/Van mreže milivoj

  • NF clan
  • *
  • Brod tip: Akvarius
  • Dužina: 9,70
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Резерват биосфере "Бачко Подунавље"
« Odgovor #1 poslato: 05. Februar. 2018. / 21:02:49 »
Ovakve lepe vesti u vezi ekologije i prirodnih lepota su kod nas retke, pa je  ova svakako dobro došla. Bar da ih je više.
Zox, ako znaš detalje, postavi kartu sa označenim područjima.

Van mreže Zagor

  • NF clan
  • *
Odg: Резерват биосфере "Бачко Подунавље"
« Odgovor #2 poslato: 08. Februar. 2018. / 15:37:53 »
 juhgfd


 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika