Ja ove godine idem bez camca u drugoj polovini avgusta 7 dana u Neos Marmaras. Kolima sam prije 3 godine obisao neke od plaza na Sitoniji. Jedan dan sam proveo i na Kohi plazi, Porto Carras. Usao sam kolima u Porto Carrasi platio ulaz par eura. Sada citam na forumu da naplacuju ulaz 10EUR po osobi. Planiram da obidjem detaljnije marinu Porto Carras radi eventualnog dolaska na mjesec dana sa camcem sledece godine. Zamolio bih Sceku, a i druge koji su bili na Sitoniji da mi daju odgovor na nakoliko pitanja:
1. Da li mogu sa iznajmljenim camcem uci u marinu i vezati se pola sta na slobodni vez. Da li postoji neka oznaka (recimo zeleni krug) za slobodan vez taj dan?
2. Ako udjem kolima li ima neka dobra ”lozinka” da je kazem i da izbjegnem placanje ulaza za 4 osobe, sto je bacenih 40EUR? Recimo kazem da idem ”na prijateljevu jahtu sa kojom ce uploviti u marinu ili je usidrena u marini”. Pozovem se na Scekinu jahtu ako je jos na vezu u marini ili nesto slicno.
3. Lagomandra camac, prema njihovom sajtu, kosta 100EUR dan plus benzin. Da li su oni jeftiniji od camaca u Neos Marmaras?
4. Koje je bezbedno rastojanje od obale da se izbjegnu podvodne stijene
5. Koliko je max dozvoljeno udaljavanje od baze u Lagomandra?
6. Da li je bezbedan prilaz plazama, mislim na podvodne stijene?
7. Ima li camac navigaciju sa ”dubinomjerom”?
8. Da li se dobija karta dozvoljenje plovidbe sa oznakama kojim se plazama smije prici i na kom rastojanju?
9. Da li ima ”cigaret” prikljucak na camcu pa da ponesem svoj Garmin navigacioni uredjaj sa mojom Garmin kartom koja pokriva i more oko Halkidikia?
Lagomandra:
http://www.rentaboathalkidiki.gr/prices/Neos Marmaras:
http://rentaboatneosmarmaras.grJa bih se skoncentrisao na obilazak plaza na jedan dan juzno od Porto Carras marine sa ulaskom u marinu. To je pilicno rastojanje (lagomandra – uvale juzno od Porto Carras ca 18km tj. oko 10M. Za mali camac i malu brzinu (ca 5-7 M/h) je 1,5-2 sata plovidbe u jednom pravcu, 4 sata plovidbe u oba pravca.
Ako iznajmim camac u Neos Marmaeas plovim ca 8km- 5M juzno od Porto Carras. Sa ulaskom u Porto Carras, obilaskom plaza juzno od Porto Carras, povratkom u Neos Marmaras plovim max 2 sata u oba pravca.
10. Koja je zapremina rezervoara na camcu?
11. Optimanlna brzina voznje camca?
12. Kolio orjentaciono trosi po milji ili satu?
13. Da li treba ponijti za svaki slucaj 10l svog goriva u kanisteru?
I na kraju zamolio bih Sceku a i druge koji imaju iskustvo sa iznajmljivanjem camca oko Neos Marmarasa da predloze po svom misljenju optinalnu marsutu za jednodnevni izlet.
Unaprijed zahvalan na informacijama. Pozdrav, Mirko.