Autor Tema: Uticaj brane Bečej...  (Pročitano 1253 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

  • NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: TY
  • Dužina: 13,5 m
  • Lokacija: Ada Ciganlija
  • MMSI: 279212134
  • Osp: Skipper 100 bt
Uticaj brane Bečej...
« poslato: 27. Jun. 2013. / 00:08:57 »
Brana kod Novog Bečeja stavljena je u funkciju 1977. godine. Namena joj je da održava  dovoljno visok nivo vode da bi se banatski krak kanala DTD u svako doba mogao napajati gravitaciono.
Samo toliko, ništa više od toga. U početku, pa ni u vreme prvog pomora ribe, niko nije sumnjao da će se  uzvodno nje - a u velikoj meri upravo zbog nje, životni uslovi ozbiljno iskomplikovati.
Promene su bile spore, i u početku niko nije obraćao pažnju na njih. A i zašto bi, kada je riba ispod brane radila kao luda. Baš kao da je izmišljena zbog ribolovaca. Ali...
Gomilanje riba ispod brane bila je posledica toga što im je Novobečejska taraba preprečila migracione puteve. Nisu mogle uzvodno - kada su htele, i nisu mogle nizvodno - kada je trebalo. Ko posledica promene hidroloških uslova uzvodno od brane, menjao se i živi svet. Na obalama se pojavila trska, uz obalu sočivica; u mulju su pronadjeni živi organizmi koji su do tada nalaženi isključivo u stajaćicama; mulj je na mnogim mestima prekrio ilovaču dna, mesta gde je do tada živela i rasla larva tiskog cveta, u svetskim razmerama jedinstvenog prirodnog fenomena; u koritu taložilo se svašta...
Kao reka rapsodičnog protoka (u aprilu oko 3000, a u najsuvljen periodu godine, krajem leta, svega stotinjak kubika u sekundi), Tisa je po prirodi izrazito rovit vodotok. Zbog malog pada vodenog ogledala ima izrazito spor tok, i u takvu reku nije preporučljivo izručiti ni limunadu.
Nekoliko narednih pomora pripisano je upravo njenom izvornom karakteru, a sve zbog “lošeg kiseoničnog režima izazvanog dospećem hazardnih materija nepoznatog porekla”. Nekad Flogiston, sad “loš kiseonični... hazardne mater...” Od nastanka pojave zvane “pomor”, pa sve do dana današnjih, nisu nam definisali tu njihovu “mater...” nepoznatog porekla.


Mišika Buzaš u www.trofej.info

 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika