Forum > Ribe naših reka

Lovostaj na pastrmku

(1/1)

zorter:
Od 01. oktobra počinje lovostaj za sve vrste pastrmki:
potočna Salmo trutta,
drimska Salmo farioides,
ohridska Salmo letnica,
makedonska Salmo macedonicus,
dužičasta Oncorhynchus mykiss
i obe vrste zlatovčica: jezerska Salvelinus alpinus i potočna Salvelinus fontinalis

Lovostaj traje do 1. marta 2014. god.

Dule:
Potocna pastrmkaMaks. dužina: 85 cm
Maks. težina: do 15 kg.
Vreme mresta: od oktobra do januara
Potočna pastrmka ima veću glavu sa tupom njuškom i velikim ustima u kojima su veoma oštri zubi. Peraja su joj zaobljena i čvrsta i prilično široka. Leđa su joj u zavisnosti odstaništa tamnozelena, tamnosiva ili tamnosmeđa, a ponekad gotovo siva. Bokovi su joj obično zelenkasti ili žućkasti, a trbuh srebrnast, žućkast ili svetlosiv. Ima lepo i proporcionalno telo i ubraja se u dobre i brze plivače.
Raspoznaje se po crvenim ili crnim tačkicama po telu. Crvenkastih tačkica obično ima nešto manje i mogu biti u prelivima od jarkocrvene do svetlocrvene boje. U vreme mresta boje postaju nešto intezivnije, jače i lepše. Ona koja živi u plićim vodama, gde je dno šljunkovito, obično je svetlijih boja, a ako nastanjuje dublje vode, pećine ili špilje, skoro je crna. Mlade pastrmke se od starijih razlikuju po boji, koja im se ustaljuje tek posle druge godine.
Potočna pastrmka koja nastanjuje istu reku može se razlikovati i to u zavisnosti od mesta življenja, pa se događa da se pastrmka iz gornjeg toka reke dosta razlikuje od one iz donjeg toka iste reke.
Živi u brzim, tekućim, naročito bistrim potocima, sa šljunkovitim ili peščanim dnom – tipične pastrmske vode. Skriva se pod korenjem drveća, kamenjem ili izdubljenim delovima obale. Voli hladnu vodu bogatu kiseonikom.
Mresti se u zavisnosti od klimatskih uslova, od oktobra do kraja februara. Mužjak i ženka, repom i glavom, iskopaju jamu na odgovarajućem mestu - na šljunkovitom dnu duboku oko 20 cm u koju ženka položi 500 do 3000 jajašaca ikre, koju mužjak odmah oplodi. Jajašca su narandžaste boje veličine oko 5 mm. Za oko dva meseca iz ikre će se izvaliti mlađ. Ženka postaje polno zrela od druge do treće godine.


Tako kažu knjige.
Na našim rekama je lovna težina oko 1kg i retko naraste do 3 kg. To su već izuzetni primerci.
Reke na kojima se može loviti su Mlava, Rzav, Đetinja, Piva, Tara, Vapa, Uvac i tokovi većih reka gornjeg salmonidnog regiona.


Lovi se isključivo veštačkim mamcima a minimalna lovna dužina joj je 25cm.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju