Forum > Sam svoj majstor

Koleno izduvne grane (Riser)

(1/1)

Dule:

Ovo je deo koji najčešće pravi probleme kod brodskih motora. Njegova glavna uloga je hladjenje izduvnih gasova. Ima duple zidove i u njemu se mešaju voda koja hladi izduvnu granu i izduvni gasovi. Kako i voda i izduvni gasovi oštećuju metal oni najčešće stradaju zbog tankih pregradinih zidova. Ako se to desi voda će se vraćati u cilindre preko izduvnih ventila. I eto problema.
Evo kako su neki rešili kada izgori a nema mogućnosti da se povoljno kupi novi. Često ih i nema jer su motori kod nas uglavnom poprilično vremešni.
Mislim da slike sve govore.

Dule:
Ako nije pregorelo a greje se evo kako da ga očistite


Dule:
Riser je potrošni deo. Bez obzira od kog je materijala prva stvar u izduvnom sistemu koja će stradati je upravo on. U morskoj vodi pre nego u slatkoj. Naročito ako se ne ispire slatkom vodom posle vadjenja čamca iz mora. Povremeno treba rasturiti ceo sistem i očistiti kamenac ili naslage mulja koji smanjuju protok vode. Smanjen protok vode prouzrokuje oštećenje gumenih delova izduvnog sistema. Izduvni gasovi mogu za par minuta da progore gumeno crevo ako nema dovoljno vode da ohlade i gasove i crevo.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju