Autor Tema: Smerni aparat i smerna ploca  (Pročitano 1277 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dule

  • NF tim
  • *
    • DIVAS
  • Brod tip: TY
  • Dužina: 13,5 m
  • Lokacija: Ada Ciganlija
  • MMSI: 279212134
  • Osp: Skipper 100 bt
Smerni aparat i smerna ploca
« poslato: 27. April. 2013. / 01:57:22 »

Smerni aparat
Smerni aparat je instrument za merenje azimuta (ω) i pramčanih uglova (L). Postavlja se na kotao magnetskog kompasa ili na rubni prsten ponavljača žiro-kompasa, po kome se može okretati. Sastoji se od prstena ili nosača na kojem je dijametralno postavljen objektiv i okular.
Pločica okulara ima prorez po srdedini, a objektiv ima vertikalnu nit. Kod merenja pramčanog ugla ili smera na objekat u istoj vertikalnoj ravni su objekat, vertikalna nit objektiva, sredina ruže, pravac okulara i oko osmatrača. Presek te vertikalne ravni sa horizontom naziva se smerni pravac.
Prizma na dnu objektiva ili okulara omogućava direktno očitavanje azimuta na obrnuto ispisanoj stepenskoj podeli ruže kompasa. Ako kotao kompasa (ponavljača)


ima stepensku podelu sa oznakom 0° u uzdužnici broda, moguće je očitavati i pramčane uglove.
Za kontrolu horizontalnog položaja smernog aparata koristi se libela na prstenu (ili sredini) aparata. Noviji smerni aparati umesto okulara i objektiva, imaju samo prizmu preko koje se smera.


 Smerna ploča
Smerna ploča je instrument za merenje pramčanih uglova (L) i horizontalnih uglova (α i β).
Može se koristiti i za postavljanje broda u određeni kurs u kojem brod plovi. Bez obzira na vrstu proizvođača, smerna ploča se sastoji od jedne okrugle ploče koja se sa svojim kardanom montira na unapred određeno mesto na brodu.
Kod merenja pramčanih uglova, kazaljka objektiva će na spoljnoj podeli pokazati desni pramčani ugao (Ld), a kazaljka na okularu će na unutrašnjoj podeli pokazati levi pramčani ugao (Ll). Obično se pramčani ugao uvek računa preko desne strane, tako da je vrednost pramčanog ugla na levoj strani broda veća od 180°.
Kako se pramčani ugao koristi za izračunavanje kompasnog azimuta (ωk =Kk + L), to treba istovremeno očitati kurs sa kompasa. I kurs i pramčani ugao se istovremeno očitavaju. Horizontalni uglovi se takođe mogu meriti pomoću smerne ploče. Za vreme merenja horizontalnih uglova, kormilar mora tačno održavati naređeni kurs, a merenje se mora izvršavati brzo.
Azimut se sa smernom pločom meri tako da se podela smerne ploče koja odgovara kursu broda, postavi nasuprot pramčanice. Tada 0° na smernoj ploči pokazuje meridijan.
Prednost ovog načina merenja azimuta, kada se nasuprot pramčanice postavi Kr, je u tome što se samo jednom pretvara kurs, te otpada potreba pojedinačnog pretvaranja dva ili više azimuta (kada se određuje pozicija pomoću više azimuta). Merenjem dva azimuta može se dobiti horizontalni ugao kao njihova razlika: α = ω2 - ω1.


 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika