Autor Tema: Plovidba na teritoriji Beograda  (Pročitano 1518 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sceka

  • NF tim
  • *
    • GORO 3
  • Brod tip: Glastron GS249
  • Dužina: 7,6 m
  • Lokacija: Marina GOGA
  • Osp: UMČ
Plovidba na teritoriji Beograda
« poslato: 09. Februar. 2014. / 10:59:12 »
Posto se polako priblizava sezona plovidbe hteli bi da sa ovom temom upoznamo vlasnike brzih i vecih camaca sa nekim pravilima i iskustvima u plovidbi Dunavom i Savom na teritoriji Beograda. Molimo ih da ih se pridrzavaju kako bi i oni i ostali ljubitelji reka uzivali u svom hobiju. Ovo je prvenstveno namenjeno pocetnicima ali nije lose da i iskusniji procitaju i daju svoj doprinos ovoj temi.

Za pocetak procitajte sledecu temu: http://www.nautickiforum.com/Forum/index.php?topic=445.0 gde smo pisali o plovidbi od 0 do 9km reke Save.

Od 9km do mosta u Ostruznici je najprometniji deo recnog sistema u Beogradu, gde tokom leta ima jako puno svih mogucih plovecih objekata, pored splavova koji se nalaze sa obe strane reke. Na ovom delu se uglavnom desava najveci broj nezgoda na vodi. Tu je dozvoljeno glisiranje a veliki broj camaca sa ugasenim motorom pluta sredinom reke! Voznja ovim delom zahteva veliku paznju i koncentraciju jer nazalost nesrece nisu retke.

Sto se Dunava tice na njemu je dozvoljeno glisiranje na plovnom putu i na njemu je ipak manja gustina saobracaja nego na Savi. Najveci ili najgusci saobracaj je od Lida pa recimo do Kineskog mosta i na samom Uscu.

Ono sto karakterise i jednu i drugu reku je mogucnost da naletite na predmete u vodi (ili neposredno ispod povrsine vode) kao sto su balvani, burici, kese, itd. sto vam moze naneti stetu na vasem camcu pa je potrebno da dobro gledate ispred vas dok vozite.

Mada nema pisanog zakona postoji odredjeni kodeksi ponasanja na vodi i da pomenemo neke:

- Glisiranje je ozbiljna voznja camca i pored uzivanja koje donosi moze biti i potencijalno veoma opasna voznja jer camac nema migavce ni kocnice!
- Nemojte pocinjati da glisirate u blizini drugog camca. Prilikom dodavanja gasa stvara se veliki talas i ljudi u camcu koji je u vasoj blizini se mogu povrediti
- Kada glisirate trudite se da ne prolazite blizu drugih camaca jer jedna stvar su talasi a druga je mogucnost da taj camac naglo skrene!
- Ne glisirajte u blizini splavova! Verujte da ni vi ne bi zeleli da dozivite to iskustvo da vam neki veci krstas projuri blizu splava a da se neko kupa ispred njega a talasi nastali isprevrcu sve po splavu.
- Kada glisirate pazite na camce ispred vas i na reku da nema nekih plutajucih objekata.
- Kada glisirate i zelite da promenite smer dobro pogledajte iza vas da ne bi ugrozili camac koji mozda glisira iza vas.
- Trudite se da glisirate samo po plovnom putu!
- Po pravilu camci koji presecaju reku moraju sacekati da camci koji plove niz ili uz reku prodju. To je pravilo ali ipak pogledajte camac koji preseca reku i ako je to camc za prevoz putnika ili na camcu ima male dece, propustite ga da prodje ukoliko vam to ne predstavlja neki problem ili ako time ne ugrozavate camce koji plove iza vas.
- Generalno je zabranjeno da ugasite motor i plutate po plovnom putu ako to zelite sklonite se sa plovnog puta.
- Nikada se ne sidrite po plovnom putu.
- Ukoliko imate decu na brodu obavezno im stavite pojas za spasavanje tokom boravka na brodu.
- Imajte uvek dovoljne kolicine tecnosti i krema protiv sunca a leti obavezno stavite tnedu jer je sunce veoma jako na camcu.
- A sve ostalo po volji!

Nadamo se da ce ovo nekome pomoci da napravi prve korake u nautici na nasim rekama jer ako vi postujete druge i drugi ce postovati vas.

 juhgfd

 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika