Autor Tema: Anti algin zaštita  (Pročitano 16920 puta)

0 člana i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže busa2

 • NF prijatelj
 • *
  • Sivi macan
 • Brod tip: katamaran
 • Dužina: 11 met
 • Lokacija: Marina 4CE
Odg: Anti algin zaštita
« Odgovor #30 poslato: 02. Februar. 2021. / 20:58:43 »
ja zaista ne razumem tebe... 

  prvo , u tvojoj postavljenoj slici zajedno sa antialginima se nalazi i zink prajmer , šta misliš što on tu stoji ?

 drugo ,kada vec postavljaš sliku sa Osculati kataloga , postavi pitanje njima  šta se i kako radi (kada nisi prvo  meni ) da vidiš šta ce da ti odgovore i na šta ce da te preusmere  ( a ne da insinuiraš lažnu konverzaciju u prodavnici )

trece , u prvom postu sam lepo napisao : ...transaprenti antialgin se koristi u nekim estetskim zahvatima od strane nekih majstora ....
Van mreže busa2

 • NF prijatelj
 • *
  • Sivi macan
 • Brod tip: katamaran
 • Dužina: 11 met
 • Lokacija: Marina 4CE
Odg: Anti algin zaštita
« Odgovor #31 poslato: 02. Februar. 2021. / 21:06:53 »
ti sada pljuješ mene za nešto što je postavio Osculati i što je proizvod Oscualtija a ne znaš kako se i zašta koristi , pa sam ti ja onda kriv i ... šta ?  stvarno te ne razumem ... to što ti nisu na mail poslali knjigu farbanja ... to se uci godinama ili ide na obuku u razne centre po regionu koje organizuju proizvodjači tih proizvoda ...  ako se sprdaš ok ali ako si zaista ozbiljan -
aman čoveče ja ovde prekidam komentarisati svaki tvoj post ...

Van mreže Zox

 • NF clan
 • *
Odg: Anti algin zaštita
« Odgovor #32 poslato: 02. Februar. 2021. / 21:33:00 »
ja zaista ne razumem tebe... 
prvo , u tvojoj postavljenoj slici zajedno sa antialginima se nalazi i zink prajmer , šta misliš što on tu stoji ?

Postavljaš sve bizarnija pitanja. Isti proizvod, pod istom šifrom prikazan je na slici sa sličnim proizvodima.

Klikneš ovde: https://www.osculati.com/en/11130-52.123.00/antifouling-spray-paint-clear


Onda klik na proizvod Cink prajmer na kataloški broj pored sličice 52.695.14. To je ovo: https://www.osculati.com/en/11517-52.560.50/zinc-primer-spray


Zatim se klikne ispod naslova "Zinc primer spray" na " Go to the full master item: Acrylic spray paints for YAMAHA engines" To je ovo:https://www.osculati.com/en/11517-m-018809/acrylic-spray-paints-for-yamaha-engines


I odjednom, eto cink prajmera  u grupi "Acrylic spray paints for YAMAHA engines"Čega se igramo? Otkriti uljeza?!     :)


Reč je o antivegetativnom premazu u sprej boci "Marine Motor Paint", a to je sledeće:

Bela boja: https://www.osculati.com/en/11130-52.120.00/antifouling-spray-paint-white

Crna boja: https://www.osculati.com/en/11130-52.120.00/antifouling-spray-paint-white

Volvo siva: https://www.osculati.com/en/11130-52.122.00/antifouling-spray-paint-volvo-grey

Transparentna: https://www.osculati.com/en/11130-52.123.00/antifouling-spray-paint-clear
Na kraju ti prekidaš dalji kontakt?   Opšte je poznato da te ni u jednom postu nisam nikada prozvao. Sam si se prozvao u temi "Bayliner 2052", tako što si pisao, da je kod tebe kupljen sporni antialgin u spreju i ako to nigde nisi mogao pročitati, jer kada sam ga kupovao, nisam sa tobom razgovarao, ni telefonom, ni u prodavnici, a koliko se sećam, a dobro se sećam, nisam spomenuo ni prodavnicu u kojoj je kupljen.

Ali, sam je zato spomenuo kada sam kupio novu opremu za čamac kupljenu u Tehnonautici.  Kako za Bayliner, tako i za prošli Fisherman 450.      ;)
Van mreže Dule

 • NF tim
 • *
  • DIVAS
 • Brod tip: TY
 • Dužina: 13,5 m
 • Lokacija: Ada Ciganlija
 • MMSI: 279212134
 • Osp: Skipper 100 bt
Odg: Anti algin zaštita
« Odgovor #33 poslato: 03. Februar. 2021. / 01:30:30 »

Van mreže mesechar

 • NF clan
 • *
  • za sada bez dobrog imena
 • Brod tip: shetland  760
 • Dužina: 7,6
 • Lokacija: Marina -Savska Oaza
Odg: Anti algin zaštita
« Odgovor #34 poslato: 03. Februar. 2021. / 09:49:15 »
Da iznesem svoje zapazanje u vezi antialgina u spreju. Zovnem Saleta da trknem da ga kupim on mi kaze da mu je nestalo trenutno i ja kupim u Beomarini . Isto mi momak pojasni da je taj u spreju bez bakarnih cestica i kao takav pogodan za alu cizme vanbrodskih motora. kupim 3000 dindzi stvarno mnogo.
Posedujem Yamahu 50 high trust 2011 godiste originalna boja ostecena od galvanizacije algi itd.
Operem IZMATIRAM fabricku plastifikaciju i nanesem dve ruke Hempel LIGHT PRIMER sacekam vreme susenja i onda nanesem tri sloja antialgina u spreju. Sve se lepo slije vidi se punoca. Nije mi zao sto sam matirao plastifikaciju jer ta boja ne vezuje dobro nista od farbi preko .
Antialgin sam na brod naneo tri ruke internacional interspspeed onaj gusti cigla boje za velike brodove i on je za brzine korita od 20 do 30 km na cas tada se sam cisti . A velike je tvrdoce pa je dugog veka . Sad moje korito ne postize te brzine ali sve sa njega otpadne ja mu sa vremena na vreme pomognem mekom cetkom samo pretrljam i sto se prihvatilo odma otpadne.
Da se vratim na pricu o antialginu na cizmi...posle mesec dana kad god podignem motor i vratim u vodu napravi se "oblak" otopljene plave boje oko motora ..kad pipnem nogu prsti plavi ko od indiga.....i tako posle nepuna tri meseca otopi se ceo antialgin i cizma osta sad sivkasto bela od Hempelovog prajmera na epoxi bazi...sta cu kerher na camac pa povremeno operem motor od algi i to je to.
Zakljucak...Koliko god zvucna bila imena i brendovi antialgina u spreju to ocigledno nije dugorocna ni adekvatna zastita noge na zalost.
Tako da hocu da kazem nas Busa se trudi da obezbedi asortiman nauticke opreme da mi sami mozemo da donesemo zakljucak na osnovu iskustva drugih nauticara ili interneta sta ce nam dati najbolje rezultate i da odemo u radnju i bas to kupimo jel ima da se kupi...ja svakako nikad ne slusam savete trgovaca neko se informisem ili kod profesionalaca ili brstim na netu sve sto mogu naci.
Mislim da ovootrovne strelice Busa Zox  nisu konstruktivne ......toliko.

Van mreže Zox

 • NF clan
 • *
Odg: Anti algin zaštita
« Odgovor #35 poslato: 11. Februar. 2021. / 19:37:28 »
Mislim da ovootrovne strelice Busa Zox  nisu konstruktivne ......toliko.

Kako nema vređanja po bilo kom osnovu, zašto je problem diskusija?! Ima uvređenih?! Forum služi za razmenu mišljenja. Da se dođe do odgovora, do suštine. Forum predstavlja Brejstorming (eng. Brainstorming).


Četiri osnovna pravila brainstorming-a:

što veći kvantitet – uz moto da ,,kvantitet rađa kvalitet”, ovo pravilo podrazumeva da što se više ideja generiše, veće su mogućnosti da se problem uspešno reši,

uzdržavanje od kritike – kritiku iznetih ideja treba ostaviti za neke kasnije faze. U fazi brainstorminga, gde treba doći do što većeg broja ideja, kritika bi postigla suprotan efekat i sprečila članove grupe da slobodno izraze sve što im padne na um. Umesto toga, treba čak podsticati iznošenje i nekih neobičnih ideja.

,,lude” ideje su dobrodošle – kako bi se došlo do što većeg broja ideja treba podsticati i ohrabrivati iznošenje čak i nekih čudnih, ,,ludih” i naizgled irelevantnih ideja, jer bi upravo one u finalnoj fazi mogle da dovedu do najboljeg rešenja.

kombinovanje i unapređivanje ideja – uz slogan da je ,,1+1=3” , asocijacijom, tj. povezivanjem ideja može se podstaći stvaranje novih.

Sve što sam imao dodati u vezi bezbojnog antialgina u spreju Osculati Marine Motor Paint, rekao sam u temi Bayliner 2052:

Komentar od  17.08.2020 , u temi Bayliner 2052 koja je (sem na ovom forumu)  otvorena i na Nautičkom Info, a odnosio se na bezbojni (transparentni) antialgin u spreju Marine Motor Paint, gde sam izneo lični zaključak nakon upotrebe istog, da je za ovaj antialgin bačen novac i da je njesra. Napisao sam da je kupljen u Beogradu, ne navodeći prodavnicu, niti bilo šta što može dovesti do zaključka da se radi o Tehnonautici ili bilo kojoj drugoj prodavnici nautičke opreme. Inače, Tehnonautika se nalazi u Zemunu. Prvo je nakon 2 sata na Nautičkom Info 19.08.2020 napisan komentar:

(kompletan komentar možete pročitati ovde:
http://www.nautickiforum.com/Forum/index.php?topic=1787.msg14519#msg14519 )Busa2: „Gde god da si ga kupio a verovatno u Tehnonautici (sudim po ceni ) nije kriva prodavnica zato što transparentni antialgin ima svoju funkciju …“
„najlakše je popljuvati trgovca (a i tradicija je kod nas )  , pa ako je tako lakše nemam ništa protiv  to je vase pravo ...“


Nikada nisam navodio da teretim prodavnicu za nezadovoljstvo izazvano (ne)radom antialgina Iz priloženog jasno se zaključuje da je autor teksta sam sebe prozvao.


AKO ČITALAC FORUMA PRONAĐE JEDNU REČENICU U MOM KOMENTARU U TEMI BAYLINER 2052 O TRANSPARENTNOM ANTIALGINU U SPREJ BOCI, A  GDE ISTA DOKAZUJE, DA SAM DIREKTNO ILI INDIREKTNO NAVODIO DA SE RADI ISKLJUČIVO O PRODAVNICI TEHNONAUTIKA, POKLONIĆU MU ČAMAC SA PUNIM SPREMNIKOM GORIVA (115 LITARA), REGISTROVANOG NA 3 GODINE I LIČNO GA  DOVUĆI NA ADRESU SREĆNOG DOBITNIKA O SVOM TROŠKU.U istom komentaru je rečeno:

Busa2: „Nece vas niko prevariti , možda nece imati vremena za dugu priču u sezoni ali informišite se na vreme (od oktobra do marta ) može se to uraditi da je kvalitetno ali ne može trajati 3 god. (bar za sada)“


-Ni u jednom mom komentaru  nije naglašeno da očekujem od transparentnog antialgina u sprej boci da na čamcu traje 3 godine, i to iz dva krucijalna razloga:

1. čamac svake godine izvlačim iz vode
2. u uputstvu proizvođača  transparentnog  antialgina  u spreju navedeno je da traje do 3 meseca
Busa2: „savetujte se sa nekim ko radi- nanosi  antialgin često (ako vec necete sa trgovcem ).“

-Savetovao sam se sa trgovcem, a video sam savete i obaveštenja prodavnica, odnosno trgovaca sa interneta. Evo par primera:

1.   https://www.bootsbedarf-nord.de/Farben-Antifouling-und-mehr/Antifouling-Spray/Antifouling-Spray-transparent-400ml::1778.html  (slika 1)

2.   https://www.amazon.de/-/en/Marine-Engine-Paint-Anti-fouling-Spray/dp/B00OJ3S8DA (slika 2)

Iz priloženog se može zaključiti da trgovci/prodavci preporučuju proizvod za Z nogu.Na moj identičan komentar postavljen 17. Avgusta 2020.  na ovom forumu komentarisao si 21. Januara 2021 (posle više od 5 meseci) i ako si na tekst postavljen istog datuma na Nautičkom Info, komentar dao nakon 2 dana, a to je ovo iznad. Na većinu tvojih poruka sam odgovorio, a ostalo je još par sitnica.
-Proturečiš samom sebi. Prvo si rekao da se treba konsultovati sa majstorima i trgovcima, a sada to poričeš. Sada menjaš priču i tvrdiš da je jedino merodavan proizvođač. Evo, da te ponovo citiram šta si ranije izjavio:

Busa2“: „savetujte se sa nekim ko radi- nanosi  antialgin često (ako vec necete sa trgovcem ) .“

Znači, sada tvrdnja ima drugačiji tok. Menja se kako vreme i postovi odmiču, kako se priča razvija. Prvobitno se trebalo konsultovati sa prodavcima i licima koja često nanose antialgin, gde spadaju i majstori, a sada puj pik ne važi, nego isključivo konsultacija sa proizvođačem.

Ovo je posebno zanimljiv deo rečenice:
Busa2: „…ako vec necete sa trgovcem.“

Gde si to pročitao, u kom komentaru je navedeno da se nisam konsultovao sa prodavcem?  Evo, tražim i ne nalazim sporan komentar. Izmišljaš, olako zaključuješ i iznosiš neistine.
Vidi, prilično sam detaljan. Pre nanošenja transparentnog antialgina u spreju raspitao sam se između ostalog i kod proizvođača. Šta kažu proizvođači?  Evo linka:


OSCULATI:
https://www.osculati.com/en/11130-m-031497/antifouling-spray-paint-for-feet-and-propellers (Slika 3)

SILPAR TK LINE:
https://silpartkline.com/en/shop/nautical-products/tk-antifouling  (Slika 4)Jedino još pre nanošenja nisam pitao Baba Vangu šta ona misli o transparentnom antialginu u sprej boci Marine Motor Paint. Da, to još nisam učinio i svakako neću.

Vidi, ne mislim da si loš čovek, niti da namerno prozivaš. Smatram da dobro poznaješ materiju kojom se profesionalno baviš, a to svakako dokazujem kupovinom u tvojoj prodavnici . Mislim da se desilo ono što se na forumima već dešavalo. Ustao si malo na levu nogu, posao u doba korone zasigurno nije najsjajniji, raznorazni pritisci i tako dalje, ko će ga znati. Ponekad se iznenadimo sopstvenim postupcima. A, možda nije ništa od navedenog. Možda te nerviram kao virtuelna pojava na forumu. No, nije bitno, svakako nije tema.

U svakom slučaju, mislim da bezbojni antialgin u spreju više neću koristiti. Svakako, verujem da ima zadovoljnih ovim proizvodom. Neki su se javili komentarom i srećan sam što će ga u narednim sezonama sa uživanjem koristiti.


 jhgf

 

NF servisi

Plovila članova foruma

Vodostaj

Video

NF linkovi

Dunav - marine i pristani

Sava - marine i pristani

Prijatelji foruma

 
Tehnonautika